-
Αρχική > Τοπικά νέα > Η τουριστική αξία των θεματικών πάρκων (του Λ. Εκιντζόγλου)

Η τουριστική αξία των θεματικών πάρκων (του Λ. Εκιντζόγλου)

• Τα εορταστικά παιδικά χωριά (επίσημος τίτλος: θεματικά πάρκα) έχουν πλέον αρχίσει να πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο στην βόρεια Ελλάδα.
• Στην αρχή ήταν ένα- δύο, πειραματικές λυόμενες κατασκευές τα περισσότερα, με πυρήνα ένα παραδοσιακό λούνα παρκ αλλά σιγά- σιγά άρχισαν να εμπλουτίζονται με πρόσθετες κατασκευές και λειτουργίες και να εξαπλώνονται σε όλο και σε περισσότερες πόλεις.
• Οι Δήμαρχοι βλέποντας την επιτυχία που σημείωσαν τα χωριά των γειτονικών τους περιοχών και την ανέλπιστη προσέλευση εξωτερικού κοινού που αυτά πετύχαιναν άρχισαν να σχεδιάζουν και να χρηματοδοτούν την δημιουργία δικών τους μέσα στην δική τους επικράτεια, αποπειρώμενοι να σπάσουν την αγορά, να ξεκλέψουν μερίδιο εμπορικών οφελών και σε μια δεύτερη (μα καθόλου πιο ήσσονα) στόχευση να κερδίσουν τοπική επιβράβευση και πρόσθετες ψήφους.
• Δυό από τα μεγαλύτερα σήμερα αυτά πάρκα διασκέδασης είναι ο μύλος των ξωτικών στα Τρίκαλα και η Ονειρούπολη στην Δράμα. Αμφότερα πετυχαίνουν τιτάνιες προσελεύσεις επισκεπτών από όλη την βόρεια χώρα που πραγματοποιούνται με ειδικές εκδρομές που σχεδιάζουν και πραγματοποιούν τα ταξιδιωτικά γραφεία κάθε περιοχής. Στα Τρίκαλα, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία που δόθηκαν προσφάτως στην δημοσιότητα, ο αριθμός των επισκεπτών μέσα στο 2018 ανήλθε στο φανταστικό νούμερο των 1.250.000 ατόμων.
• Από ένα ευρώ και μόνον να άφησαν οι άνθρωποι αυτοί στην τοπική οικονομία, μπορεί εύκολα να εκτιμηθεί το ύψος του οφέλους που δημιούργησαν στην τοπική οικονομία.
• Στην ουσία τα θεματικά αυτά πάρκα έχουν για τα καλά εισάγει στην ζωή μας ένα νέο είδος αφ΄ εαυτού εορταστικού τουρισμού ο οποίος είναι σε θέση να λειτουργήσει ακόμη και απόλυτα ξεκομμένος από τα υπόλοιπα τουριστικά στοιχεία, θέρετρα και υπηρεσίες μιας δημοτικής επικράτειας. Στο μέτρο που αυτά τα πάρκα είναι μόνιμες κατασκευές σε ιδιαίτερους και αυτονομημένους χώρους, οι επισκέπτες τους μπορούν κάλλιστα να περάσουν στο εσωτερικό τους 4-5 ευχάριστες ώρες, ψυχαγωγούμενοι με σωρεία διαφορετικών δράσεων, με περιπάτους και με φαγητό και να αναχωρήσουν τελικά για τις πόλεις τους, δίχως να προλάβουν ή να θελήσουν ρίξουν μία ματιά στην υπόλοιπη περιοχή
• Τα δεδομένα αυτά καθιστούν την δημιουργία τέτοιων πάρκων περίπου υποχρεωτική για όλους τους δήμους της χώρας. Καμία δημοτική αρχή, κανένας επιχειρηματίας και κανένας εμπορικός σύλλογος δεν πρόσκειται στα σίγουρα να αφήσει να διαφύγει από τα χέρια του η ευκαιρία να κερδίσει πρόσθετα χρήματα από τέτοια πάρκα μέσα στην χριστουγεννιάτικη σαιζόν. ‘Η και έξω από αυτήν, αν οι υπηρεσίες και τα ψυχαγωγικά στοιχεία αυτών των χώρων κατασκευαστούν με τρόπο πιο μόνιμο και με χαρακτήρα πιο γενικόμορφο και πιο ψυχαγωγικό.
• Στην Καστοριά μετά από αρκετά χρόνια αδράνειας αποκτήσαμε και μεις φέτος ένα παρόμοιο ψυχαγωγικό εορταστικό πάρκο. Μικρών διαστάσεων είναι η αλήθεια με περιορισμένα στοιχεία ψυχαγωγίας αλλά τουλάχιστον πετύχαμε μια ουσιαστική και νέα αρχή.
• Από εδώ και πέρα θα πρέπει να μελετήσουμε μια καλύτερη στρατηγική, ένα πιο συγκροτημένο, πιο πολυθεματικό, πιο βελτιωμένο και πιο συναρπαστικό πάρκο για του χρόνου. Με στόχευση την μόνιμη του εγκατάσταση σε έναν χώρο, εγγύς της Καστοριάς, που θα επιτρέπει και χωροταξική αυτονομία αλλά και διαντίδραση των επισκεπτών με τον πιο εσωτερικό εμπορικό ιστό της πόλης.
• Πρόκειται για ένα σχέδιο πολλά υποσχόμενο που μπορεί να προσφέρει μεγάλα οφέλη στην πόλη μας.

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks