-
Αρχική > Η Διαδρομή στον Κόσμο του Βιβλίου > Η προφητεία του κόκκινου κρασιού ΛΟΤΗ ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ – ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

Η προφητεία του κόκκινου κρασιού ΛΟΤΗ ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ – ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

Η διαδρομή στον κόσμο του βιβλίου συνεχίζει το μαγευτικό της ταξίδι με τη Λότη Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου και το βιβλίο της “Η προφητεία του κόκκινου κρασιού”.

Ένα μυθιστόρημα που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο και το Βραβείο του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ.
Για όσους δεν γνωρίζουν η Λότη Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Έργα της έχουν μεταφραστεί στα ιαπωνικά, στα αγγλικά, στα αλβανικά και στα κορεάτικα, έχουν μεταφερθεί στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο και έχουν τιμηθεί με βραβεία και διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι γνωστή στο χώρο της λογοτεχνίας κυρίως από τα βιβλία της για παιδιά και για νέους, που διαβάζονται με το ίδιο ενδιαφέρον από “νέους” κάθε ηλικίας και σημειώνουν αλλεπάλληλες επανεκδόσεις. Τα μυθιστορήματά της καλύπτουν χρονικά μια μεγάλη περίοδο της νεοελληνικής ιστορίας. Ήρωες τους είναι πρόσωπα από εφτά οικογένειες. Με το πέρασμα του χρόνου, ο ιστός της συνδέει τις οικογένειες αυτές με συγγένεια ή φιλία. Ιστορικά γεγονότα και προσωπικές περιπέτειες, χαρές και λύπες, ατομικές ή οικογενειακές γίνονται το υφάδι και το στημόνι, για να πλέξουν συναρπαστικές ιστορίες που διακλαδώνονται μεταξύ τους, αλλά διαβάζονται ανεξάρτητα.
Έχουν θέματα σύγχρονα μα και διαχρονικά: τις ανθρώπινες σχέσεις, την εφηβεία, τον έρωτα και το θάνατο, αλλά και την απειλή των ναρκωτικών,το διαζύγιο την προσφυγιά κ.α.
Έργα της Λότης Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου στις εκδόσεις Πατάκη: “Ο μικρός αδερφός”, “Για την άλλη πατρίδα”, “Στο τσιμεντένιο δάσος”, “Σπίτι για πέντε” , “Λάθος, κύριε Νόιγερ!” και πολλά άλλα μυθιστορήματα, διηγήματα, βιβλία για μικρά παιδιά και μελετήματα.
Περίληψη:

Ένα ταξίδι στο θρυλικό Μελένικο, στον “Μυστρά του Βορρά”, γίνεται αφορμή για να ζωντανέψει το παρελθόν της βυζαντινής αυτής πόλης, κέντρου του Ελληνισμού, όπως το έζησαν γνωστές οικογένειες που βίωσαν την ακμή και την πτώση του. Έρχονται έτσι στο φως σημαντικοί σταθμοί στην πολυτάραχη πορεία του από τον καιρό του Ρήγα και της Φιλικής Εταιρείας ως τους Βαλκανικούς πολέμους και την καταστροφή του τον Αύγουστο του 1913, όταν οι χιλιάδες κάτοικοί του πήραν το δρόμο της προσφυγιάς. Πρόσωπα πραγματικά και φανταστικά, μέσα από την ατομική τους ζωή φανερώνουν πτυχές της νεοελληνικής ιστορίας που μένουν συχνά στη σκιά ή στο περιθώριο. Παράλληλα, μια νεαρή κοπέλα κι ένας φοιτητής θα γνωρίσουν την τωρινή μορφή της πόλης, που “χτίστηκε μέσα στα βουνά”, κατά τον ελύτειο στίχο, θα προβληματιστούν με την παράξενη συμπεριφορά ενός γέροντα “μάντη” και θα ξεδιαλύνουν τα προσωπικά τους αισθήματα. Το ταξίδι αυτό θα σημαίνει την αρχή ενός νέου έρωτα.

Απόσπασμα:
Τίποτα λοιπόν δεν του χρωστούσα, είπε. Αν όμως ένιωθα πως όφειλα κάτι, ένα ήταν το χρέος μου: να φροντίσω κι εγώ με τη σειρά μου όχι μόνο για κάποιο Ελληνόπουλο, μα για όλα τα παιδιά του κόσμου. Να μη γνωρίσουν άλλο πόλεμο, να ζήσουν με ειρήνη και δικαιοσύνη. Αν ξεχάσουμε τη φρίκη που γνωρίσαμε σε τούτη τη χερσόνησο, γιε μου, θα την ξαναζήσουμε – έτσι μου είπε, λες κι ακούω τώρα δα τη φωνή του. Σάστισα. Μα ένας άνθρωπος μόνος του τι μπορεί να κάνει; μουρμούρισα. “Ζύμη μικρά, όλον το φύραμα ζύμεί” μου απάντησε. Αυτό αν θυμάσαι, αρκεί. Όλα τα πλάσματα του Θεού χωράνε στη Γη μας, όπου κι ανήκουν – έθνος, χρώμα, φυλή…
Ένα υπέροχο μυθιστόρημα, το οποίο με μια δεξιοτεχνία “παντρεύει” το χθες με το σήμερα. Η ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται η πλοκή και η συνεχής εναλλαγή όχι μόνο προσώπων αλλά και του χρόνου, κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη.
Επίσης, σε πολλά σημεία του βιβλίου βλέπουμε αξιόλογα δείγματα από τον χώρο της λογοτεχνίας, της ποίησης, της μουσικής αλλά και του τύπου, καθώς, γίνεται αναφορά στον Οδυσσέα Ελύτη, τον Μπετόβεν, τον Σούμπερτ και τον Σοπέν, τον Ρήγα Φεραίο, τον Ίωνα Δραγούμη και συναντάμε τίτλους παλιών εφημερίδων, όπως, ο Ερμής ο Λόγιος του Άνθιμου Γαζή, ο Ελληνικός Τηλέγραφος του Δημήτριου Αλεξανδρίδη, ο Απόλλωνας του Αναστάσιου Πολυζωίδη και μελέτες σχετικά με το Μελένικο και την ιστορία του.
Οικογενειακές φωτογραφίες, έγγραφα, τύπος της εποχής, εικόνες από μνημεία και αρχοντικά στο Μελένικο, τρεις χάρτες της περιοχής αλλά και γενεολογικά δέντρα των οικογενειών, εμπλουτίζουν οπτικά την αφήγηση, προσφέρουν παραπάνω πληροφορίες και συμπληρώνουν την αναγνωστική μας εμπειρία. Επιπλέον μας προσφέρει μια πλήρη εικόνα της ζωής στην Ανατολική Μακεδονία από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι και τον Α’ παγκόσμιο.
Εκτός από τα ιστορικά γεγονότα η συγγραφέας μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της προβάλλει και αξίες όπως η ανθρωπιά, η ειρήνη και ο θεσμός της οικογένειας…
Και το ταξίδι στον κόσμο του βιβλίου συνεχίζεται…

 

Top
Enable Notifications OK No thanks