-
Αρχική > Τοπικά νέα > Καστοριά : οι παραφωνίες της φιλαρμονικής

Καστοριά : οι παραφωνίες της φιλαρμονικής

• Πριν από μία εβδομάδα και κάτι, τα ανήλικα μέλη του σχήματος της φιλαρμονικής του Δήμου Καστοριάς, συνοδευόμενα από τους γονείς τους, μετέβησαν στο δημοτικό μέγαρο και επέστρεψαν τις στολές τους. Τα μουσικά όργανα που χρησιμοποιούσαν είχαν ήδη επιστραφεί σε προηγούμενο χρονικό διάστημα.

  • Με τον τρόπο αυτό έκλεισε πλέον επίσημα και τελεσίδικα το τρέχον κεφάλαιο του εγχειρήματος που αποκλήθηκε ‘δημοτική μπάντα’ και ακυρώθηκαν ένα σωρό όνειρα ανθρώπων με ανιδιοτελή αγάπη προς την μουσική, ένα σωρό ευκαιρίες μουσικών εκδηλώσεων που θα έτερπαν τους δημότες, αλλά και ένα σωρό μουσικά project και άνωθεν σχεδιασμοί της δημοτικής αρχής.
• Γιατί συνέβη αυτό?
• Γιατί το όλο εγχείρημα σχεδιάστηκε στρεβλά, ευθύς εξαρχής, από την προηγούμενη δημοτική αρχή.
• Δημιουργήθηκε μια μπάντα με ένα θολό νομικό καθεστώς και δίχως να προσδιοριστούν με σαφήνεια τα καθήκοντα της, δεν ελήφθη καμία πρόνοια παραχώρησης εγκαταστάσεων ειδικών προδιαγραφών προς αυτήν, δεν προβλέφθηκαν κονδύλια για το κόστος λειτουργίας της και ανατέθηκε η διεύθυνση της σε έναν άνθρωπο που ήταν ταυτόχρονα μαέστρος, διοικητής της αλλά και εκπρόσωπος μιας τρίτης πολιτιστικής, μη κυβερνητικής, μη δημοτικής εταιρίας. Η συμφωνία της αντιμισθίας του υπήρξε και αυτή αίολη με αποτέλεσμα, στον ένα περίπου χρόνου που διήρκησε πάνω- κάτω το όλο εγχείρημα, να επινοούνταν διαρκώς λύσεις του ποδαριού για εξεύρεση χρημάτων, κυρίως μέσω προσφορών, δωρεών και εθελοντικής εργασίας.
• Τα πράγματα ακροβατούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα και σιγά- σιγά οι ανοχές των συμμετεχόντων και η διάθεση προσφοράς τους όλο και κονταίνανε. Η νέα δημοτική αρχή, στο μέτρο που βρέθηκε αντιμέτωπη με τα τεράστια ελλείμματα και τις τρύπες προυπολογισμού που άφησε ξοπίσω της η προηγούμενη, δεν κατάφερε να βρει τα ποσά που απαιτούνταν για τον μισθό του επικεφαλής και τα πλήρη έξοδα κάλυψης και λειτουργίας του όλου σχήματος και έτσι υποχρεώθηκε σε ανασχεδιασμό, επιχειρώντας cutbacks και οριζόντιες περικοπές.
• Οι όποιες προτάσεις της περί μειώσεων δεν έγιναν -όπως και ήταν αναμενόμενο- αποδεκτές από τον άμεσα ενδιαφερόμενο και τελικά, αναπόφευκτα το όλο εγχείρημα διαλύθηκε στα εξ’ ων συνετέθη. Ολη η ομάδα συντάχτηκε με τον επικεφαλής της και παρέδωσε όργανα και στολές.
• Στην παρούσα πλέον φάση το όλο θέμα βρίσκεται στα μανταλάκια της δημοσιότητας των τοπικών εφημερίδων κι ο καθένας καταθέτει εκεί την δόκιμη -ή αδόκιμη- γνώμη του, βλέποντας τα πράγματα αποκλειστικά από την πλευρά του και δια μέσου του πρίσματος των προσωπικών του συμφερόντων. Οι μεν μέμφονται τους δε, ανταλλάσσονται παράπονα, κατηγόριες, καταγγελίες, ειρωνείες, μπηχτές, και δημιουργείται μια ωραία ατμόσφαιρα…
• Ποια είναι η διέξοδος?
• Η εκπόνηση ενός νέου πλάνου σε μηδενική βάση.
• Η Δημοτική αρχή γνωρίζει πλέον το ΠΟΣΑ χρήματα μπορεί και θέλει να ξοδεύει ετησίως για την υπόθεση ‘Δημοτική μπάντα’. Δεν τίθεται θέμα του πόσα θέλει -η νομίζει πως συνιστούν μια καλή αμοιβή- ο κάθε υποψήφιος μαέστρος ως αντιμισθία του. Τόσα μπορεί και τόσα δίνει ο Δήμος. Τελεία.
• Οποιος νομίζει ότι είναι σε θέση να τα βγάλει πέρα με αυτά τα ποσά, ενδιαφέρεται και καταθέτει αίτηση. Οποιος πάλι βλέπει αυτά τα χρήματα ως ελάχιστα, αναξιοπρεπή ή αστεία, τους γυρίζει την πλάτη και κάθεται σπίτι του.
• Η δημοτική αρχή οφείλει επίσης να παραχωρήσει έναν χώρο συνάθροισης και εκπαίδευσης των μουσικών και μια αποθήκη στολών και οργάνων. Αυτά να βρίσκονται όλα μαζί συγκεντρωμένα, τακτοποιημένα και ασφαλή σε ένα και μόνον σημείο. Ούτε σε δέκα διαφορετικά κατώγια, ούτε διασκορπισμένα στα σπίτια των μελών. Χρειάζεται επίσης ένας χώρος πρόβας με το απαραίτητο εμβαδόν, με την απαραίτητη μόνωση αλλά και με την απαραίτητη θέρμανση (και τα κονδύλια για αυτήν) κατά την περίοδο του χειμώνα. Ας μη ξεχνούμε πως ζούμε στην Καστοριά η οποία έχει δύο μόνον εποχές: Τον χειμώνα και τον δεκαπενταύγουστο.
• Κι αφού σχεδιαστούν όμορφα κι ωραία και γίνουν όλα αυτά, τότε μπορεί να ακολουθήσει ένα νέο κάλεσμα προς τον κάθε δημότη, μεγάλο ή μικρό, που έχει έφεση προς την μουσική, που θέλει ανιδιοτελώς να προσφέρει στην πόλη του για να συμμετέχει ενεργά και υπεύθυνα σε ένα νέο μουσικό σχήμα, σε μια νέα και πολλά υποσχόμενη μπάντα.
• Οι καλοί σχεδιασμοί και οι καλές εξηγήσεις θέτουν τις σωστές βάσεις για τέτοιου είδους εγχειρήματα και διασφαλίζουν ότι αυτά θα εξελίσσονται σωστά με την πρόοδο του χρόνου.
 Του Λεωνίδα Εκιντζόγλου

 

Top
Enable Notifications OK No thanks