-
Αρχική > Απόψεις > Η ανθρωπο-επίθεση της αρκούδας στην Καστοριά

Η ανθρωπο-επίθεση της αρκούδας στην Καστοριά

Με βάση την λεπτομερή εξιστόρηση των γεγονότων από τον ίδιο τον παθόντα στον ραδιοφωνικό σταθμό Αντέννες της Καστοριάς τα πράγματα φαίνεται πως εξελίχθηκαν ως εξής:

Ο 26 ετών νεαρός Γ.Κ. την 9η πρωινή της Τρίτης 30/6/20 βγήκε λίγο παραέξω από το χωριό Αγία Άννα της Καστοριάς μαζί με τα δύο κυνηγετικά σκυλιά του για να τα εκπαιδεύσει στο κυνήγι αγριογούρουνου.

Ένα- δυό χιλιόμετρο μακρύτερα από τον οικισμό, μέσα σε μια ημιδασική περιοχή (που δεν ήταν προς το μοναστήρι της Τσούκας όπως είχε εκτιμηθεί αρχικά), τα σκυλιά έπιασαν τον ντορό ενός αγριογούρουνου και ρίχτηκαν γαυγίζοντας στο κατόπι του, προσπερνώντας μία λόχμη μέσα στην οποία κρυβόταν η αρκούδα. Βαδίζοντας πολύ παραπίσω τους ο νεαρός άκουσε αρχικά σουρσίματα και σπασίματα κλαδιών μέσα στις βατσινιές και κατόπιν είδε να ξεπροβάλει μια μεγάλη καφεκόκκινη προς το μαύρο αρκούδα με μακρύ ρύγχος. Αυτή αμέσως μόλις τον εντόπισε δίχως κανέναν δισταγμό έπεσε στα τέσσερα και εφόρμησε μουγκρίζοντας εναντίον του (κι όχι εναντίον των σκυλιών τα οποία είχαν προλάβει να απομακρυνθούν).

Η αρχική απόσταση ανάμεσα τους ήταν μόλις 40 με 50 μέτρα και ο νεαρός -απολύτως αιφνιδιασμένος- το μόνο που πρόλαβε να κάνει ήταν να σηκώσει τα χέρια εμπρός στο πρόσωπο του προκειμένου να το προφυλάξει.

Η αρκούδα, δίχως διόλου να σταματήσει ή να σηκωθεί στα πίσω της πόδια, μυρίζοντας τον αέρα ή μουγκρίζοντας, κατά πως συνηθίζουν να κάνουν σε τέτοιες περιπτώσεις οι ενοχλημένες αρκούδες, του ρίχτηκε και, δαγκώνοντας του το αριστερό χέρι, του τσάκισε το κόκκαλο. Με το δε μπροστινό της πόδι του κατάφερε ένα βαρύ χτύπημα στο κεφάλι, γδέρνοντας το από τα μαλλιά έως το αριστερό μάτι. Εν τω μεταξύ τα μουγκρίσματα κι οι ήχοι της πάλης ειδοποίησαν τα σκυλιά κι αυτά επιστρέφοντας ρίχτηκαν με γαυγίσματα από πίσω στο θηρίο, ένα από την αριστερή και ένα από την δεξιά πλευρά, υπερασπιζόμενα το αφεντικό τους. Η Αρκούδα τότε αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το πεσμένο θύμα της και στρεφόμενη άρχισε να καταδιώκει το πιο μεγαλόσωμο από αυτά. Ετσι ο νεαρός κατάφερε να σηκωθεί και να απομακρυνθεί από την περιοχή, αντιλαμβανόμενος ότι από το κρανίο του έχανε αίμα. Λίγο μακρύτερα σφύριξε τα σκυλιά και -προσπαθώντας να βγάλει από την τσέπη του τα λουριά για να τα δέσει- αντιλήφθηκε για πρώτη φορά ότι το αριστερό του χέρι κρεμόταν άχρηστο και στριφογύριζε ανεξέλεγκτα. Προσπάθησε να καλέσει βοήθεια με το κινητό αλλά για κακή του τύχη δεν είχε σήμα σε εκείνο το σημείο. Για να ανακτήσει αναγκάστηκε να περπατήσει αρκετά παρακάτω για 8-10 λεπτά

Επί τόπου έσπευσε ο πατέρας του μαζί με ακόμη έναν φίλο και με αγροτικό αυτοκίνητο τον μετέφεραν στο νοσοκομείο Καστοριάς. Στα επείγοντα του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και μετά, με ασθενοφόρο, διαμετακομίσθηκε στο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης.

Εκεί υπέστη εγχείριση 6 ωρών στο χέρι προκειμένου να μονταριστούν με λάμες και βίδες τα τσακισμένα οστά. Το εξιτήριο προγραμματίζεται για την ερχόμενη Δευτέρα. Στο ενδιάμεσο διάστημα κανένας εκπρόσωπος της πολιτείας ή κάποιας από τις δυο μεγάλες θεματικές ΜΚΟ της περιοχής που ασχολούνται με τις αρκούδες δεν τον επισκέφθηκε -έστω και για να του πάρουν μια απλή κατάθεση, έτσι… για μία επακριβή αποτύπωση των γεγονότων.

Αποτέλεσμα της ελλιπούς πληροφόρησης ήταν ότι σε ένα σωρό ραδιοφωνικές συνεντεύξεις «αρμοδίων» και σε διάφορα άρθρα που ακολούθησαν το θέμα, κυκλοφόρησαν εκδοχές που ελάχιστα σχετίζονται με την πραγματικότητα.

 

Του Λεωνίδα Εκιντζόγλου

Top
Enable Notifications OK No thanks