-
Αρχική > Διεθνή > Δηλώσεις Αλβανού Πρωθυπουργού Ράμα για την Λευκορωσία ( Είδηση διεθνή ζητήματα Του Αριστείδη Ρούνη )

Δηλώσεις Αλβανού Πρωθυπουργού Ράμα για την Λευκορωσία ( Είδηση διεθνή ζητήματα Του Αριστείδη Ρούνη )

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του ΟΑΣΕ, στις 28 Αυγούστου 2020, πραγματοποιήθηκε η ειδική συνεδρίαση του Μόνιμου Συμβουλίου του οργανισμού στη Βιέννη, με κύριο θέμα συζήτησης την κατάσταση στο κράτος τηςΛευκορωσίας, που ακολούθησε τις προεδρικές εκλογές της9ης Αυγούστου 2020.

 

Ο Προεδρεύων του ΟΑΣΕ, κ. Έντι Ράμα,Πρωθυπουργός και Υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών της Αλβανίας, λόγω του γεγονότος ότι την προεδρεία του οργανισμού για το έτος 2020 ανέλαβε η Αλβανία, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνεδρίασηδήλωσε: «Η πρόοδος θα απαιτήσει αμοιβαία κατανόηση και συνεργασία» και συνέχισε ως εξής: «προτείνω ο ΟΑΣΕ να γίνει διαμεσολαβητής του απαραίτητου διαλόγου, για να βοηθήσει τη Λευκορωσία να ξεπεράσει αυτήν την κατάσταση».

 

Σχετικά με τον ΟΑΣΕ, πάντοτε σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του,να επισημανθεί ότι ο οργανισμός έχει ως κύριο έργο του την ασφάλεια και την συνεργασία στην Ευρώπη. Αποτελείται από 57 κράτη-μέλη από 3 ηπείρους, τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία.Διαθέτει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην ασφάλεια, που περιλαμβάνει πολιτικο-στρατιωτικές, οικονομικο-περιβαλλοντικές και ανθρώπινες πλευρές. Γι’ αυτό το λόγο, αντιμετωπίζει ένα ευρύ φάσμα ανησυχιών που σχετίζονται με την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για τον έλεγχο των εξοπλισμών, μέτρων για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και ασφάλειας, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις εθνικές μειονότητες, τον εκδημοκρατισμό, τις στρατηγικές αστυνόμευσης, την αντιτρομοκρατία και τις οικονομικές και περιβαλλοντικές δραστηριότητες. Όλα τα 57 συμμετέχοντα κράτη απολαμβάνουν ίσου καθεστώτος και οι αποφάσεις λαμβάνονται με συναίνεση σε μια πολιτική, αλλά όχι νομικά δεσμευτική βάση.

 

Εκτιμάται ότι δρα υποστηρικτικά σε περιοχές όπου υφίσταται ένταση και έχει ως αποστολή του, όπως βέβαια και οι άλλοι γνωστοί διεθνείς οργανισμοί (ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΟΗΕ) στην επικράτηση ενός «κλίματος» ειρήνης σε κάθε γωνιά της υφηλίου, αλλά και μιας κατάστασης προάσπισης της ανθρώπινης ασφάλειας, μακριά από εντάσεις, που δεν μπορούν, παρά μόνο να οδηγήσουν τα κράτη, αλλά και τις διάφορες πολιτικές ομάδες εντός των κρατών σε έριδες.

 

Αριστείδης Ρούνης, τελειόφοιτος  φοιτητής του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

 

Top
Enable Notifications OK No thanks