-
Αρχική > Σκοτεινά Μονοπάτια Του Εγκλήματος > Υπόθεση Κρίστιαν Μπάλα. Το βιβλίο και το έγκλημα

Υπόθεση Κρίστιαν Μπάλα. Το βιβλίο και το έγκλημα

Στα αστυνομικά μυθιστορήματα οι ειδικοί υποστηρίζουν, ότι η φαντασία και η δυνατότητα σχεδιασμού είναι οι βασικές αρετές του. Είναι το είδος της λογοτεχνίας που προϋποθέτει λάμπα αναμμένη, δηλαδή, όπως θα μας έλεγε και ο δαιμόνιος ντεντέκτιβ Ηρακλής Πουαρό (ήρωας που δημιούργησε η Αγκάθα Κρίστι), απαιτείται προσπάθεια, προγραμματισμός, τάξη και σωστή μέθοδο.

Ποια είναι όμως τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούν οι συγγραφείς, ώστε η πλοκή να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού;
Έχουμε το αντικείμενο του εγκλήματος. Απαντώντας στο ερώτημα, ποιός δολοφονήθηκε; Ένα τέχνασμα που χρησιμοποίησε και η Αγκάθα Κρίστι ήταν, όταν στο τέλος μας αποκάλυπτε πως δεν υπήρχε φόνος αλλά το θύμα σκηνοθέτησε το φόνο, ενώ στην πραγματικότητα αυτοκτόνησε. Στη συνέχεια έχουμε τον δράστη, η αποκάλυψή του είναι και ο κύριος σκοπός της ιστορίας. Όσο προχωράμε έχουμε το κίνητρο, όπου πολλά τεχνάσματα μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση και παραπλάνηση στον αναγνώστη. Ο χρόνος είναι άλλο ένα σημαντικό κομμάτι ανατρέπει τα άλλοθι και με μια λεπτομέρεια, ο δαιμόνιος και ευφυής ντετέκτιβ, ανατρέπει τα πάντα και πιάνει το κουβάρι της ιστορίας από την αρχή.
Ο τόπος του εγκλήματος, ο οποίος όλοι ξέρουμε πάντα μιλάει. Εδώ, θα αναφερθούμε στο μυθιστόρημα, “The body in the Library” το οποίο μας τονίζει και την αντίφαση. Τί ζητάει ένα πτώμα (φόνος, βία) μέσα σε ένα ήσυχο μέρος, όπως μια βιβλιοθήκη; Η εξέταση του περιβάλλοντος και το κοινωνικό πλαίσιο.
Μια λογοτεχνία με αρκετούς κανόνες, που θα αναλύσουμε και σε επόμενα κείμενα. Οι συγγραφείς, λοιπόν, είναι δημιουργοί ιστοριών, είτε φανταστικών είτε βασισμένων σε αληθινές ιστορίες, με σκοπό να μας ταξιδεύουν μέσα από τις σελίδες τους.
Τί συμβαίνει όμως, όταν η ιστορία που κρύβεται είναι πιο σκοτεινή από αυτές, που παράγει η πένα τους;
Τα σκοτεινά μονοπάτια του εγκλήματος θα αναφερθούν στον Πολωνό συγγραφέα Κρίστιαν Μπάλα. Φαντασία με πραγματικότητα. Που τελειώνει η μία και που ξεκινάει η άλλη. Αυτό καλούνται να ανακαλύψουν οι ένορκοι σε μια υπόθεση που χαρακτηρίστηκε στην Πολωνία “δική της δεκαετίας”.
Το 2003, ο Πολωνός Κρίστιαν Μπάλα κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο “Αμόκ”. Το βιβλίο αφηγούνταν την ιστορία μιας δολοφονίας παραθέτοντας στοιχεία που έκπληκτοι οι αστυνομικοί παρατήρησαν ότι ταίριαζαν με μια άλυτη δολοφονία που ερευνούσαν το 2000. Διαπίστωσαν επίσης, πως τα στοιχεία που υπήρχαν στο βιβλίο θα μπορούσαν να είναι γνωστά μόνο στον δράστη της. Ουσιαστικά, ο συγγραφέας στο βιβλίο έγραψε μια φανταστική αφήγηση ενός πραγματικού άγριου φόνου, που ο ίδιος είχε διαπράξει. Επρόκειτο για τον φόνο του Ντάριους Γιανιστζέφσκι, νέου εραστή της πρώην γυναίκας του, τον οποίο βασάνισε και ακρωτηρίασε πριν πετάξει στο ποτάμι.
Το 2007 καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης, ενώ παράλληλα οι πωλήσεις του βιβλίου του εκτοξεύονταν στα ύψη.
Αστυνομικές αναφορές ότι ετοίμαζε ένα δεύτερο βιβλίο, για τις ανάγκες του οποίου σχεδίαζε άλλον ένα φόνο.
Πηγή: thetoc.gr
Top
Enable Notifications OK No thanks