-
Αρχική > Συνεντεύξεις > Κατερίνα Σπύρου επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Καστοριάς : Το έργο της κάθε παράταξης ξεχωριστά θα το κρίνει ο λαός Εφημερίδα Ν.Κ. Δώρα Κωτσοπουλου ).

Κατερίνα Σπύρου επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Καστοριάς : Το έργο της κάθε παράταξης ξεχωριστά θα το κρίνει ο λαός Εφημερίδα Ν.Κ. Δώρα Κωτσοπουλου ).

Κατερίνα Σπύρου  επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Καστοριάς : Κάνουμε ότι μπορούμε ώστε να συμβάλλουμε στο έργο της Δημοτικής Αρχής και δεν λείπουμε από κανένα συμβούλιο όσο αυτό είναι δυνατόν, ώστε να γνωρίζουμε τις εξελίξεις και να ψηφίζουμε ανάλογα. Το έργο της κάθε παράταξης ξεχωριστά θα το κρίνει ο λαός.

Θεοδώρα Κωτσοπούλου

 

«Η αντιπολίτευση έχει εκφράσει πολλές φορές την μειοψηφία της για τον τρόπο που η Δημοτική Αρχή διαμορφώνει τον προϋπολογισμό του Δήμου όσο και για τον τρόπο που διαχειρίζεται τα χρήματα, τόσο στην Οικονομική Επιτροπή όσο και στα Δημοτικά Συμβούλια προτείνοντας άλλους τρόπους διαχείρισης», δήλωσε μεταξύ άλλων στην συνέντευξη που παραχώρησε στην ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ η   επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Καστοριάς κ. Κατερίνα Σπύρου

.Όσον αφορά τα έργα όπως είπε  θεώρει  ότι ήδη χάθηκε πολύτιμος χρόνος που σίγουρα δεν αναπληρώνεται ωστόσο έγιναν κάποιες σημαντικές προσπάθειες τόσο από το γραφείο προγραμματισμού του Δήμου ώστε να ενταχθούν νέα έργα σε προγράμματα όσο και από τις τεχνικές υπηρεσίες ώστε να γίνουν κάποιες μελέτες για έργα που θα δούμε στο μέλλον.

Ένας χρόνος περίπου μετά την ανάληψη των καθηκόντων της δημοτικής αρχής Κορεντσίδη και των δικών σας στην μείζονα αντιπολίτευση. Ποιος ο απολογισμός σας για την δημοτική αρχή αλλά και για την δική σας πορεία;

Δυστυχώς το διάστημα που διανύσαμε ήταν πολύ δύσκολο και απρόβλεπτο λόγω της πανδημίας, έτσι κάποια πράγματα που αφορούν κυρίως τον Τουρισμό δεν υλοποιήθηκαν εκ των πραγμάτων. Όσον αφορά όμως τους υπόλοιπους τομείς του Δήμου Καστοριάς δεν υπάρχει καμία δικαιολογία και για αυτά που έγιναν αλλά και για αυτά που δεν έγιναν. Ο Δήμος όλο αυτό το διάστημα διαχειρίστηκε κονδύλια τα οποία ήρθαν για πρώτη φορά ως ενίσχυση με τα οποία μπόρεσε να καλύψει τις υποχρεώσεις του και να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο του, το αν τα αξιοποίησε όπως θα έπρεπε θα φανεί στην πορεία. Η αντιπολίτευση έχει εκφράσει πολλές φορές την μειοψηφία της για τον τρόπο που η Δημοτική Αρχή διαμορφώνει τον προϋπολογισμό του Δήμουόσο και για τον τρόπο που διαχειρίζεται τα χρήματα, τόσο στην Οικονομική Επιτροπή όσο και στα Δημοτικά Συμβούλια προτείνοντας άλλους τρόπους διαχείρισης.Όσον αφορά τα έργα, θεωρώ ότι ήδη χάθηκε πολύτιμος χρόνος που σίγουρα δεν αναπληρώνεται ωστόσο έγιναν κάποιες σημαντικές προσπάθειες τόσο από το γραφείο προγραμματισμού του Δήμου ώστε να ενταχθούν νέα έργα σε προγράμματα όσο και από τις τεχνικές υπηρεσίες ώστε να γίνουν κάποιες μελέτες για έργα που θα δούμε στο μέλλον. Πέρα από τους υπαλλήλους ήταν σημαντική και η συμβολή των Αντιδημάρχων κ. Παπαδόπουλου Τριαντάφυλλου και κ. Τσανούσα Κων/νου οι οποίοι πραγματικά εργάστηκαν. Δυστυχώς όμως το αποτέλεσμα δεν είναι αντάξιο της προσπάθειας τους διότι παρά τις εισηγήσεις μας, οι τεχνικές υπηρεσίες συνεχίζουν να λειτουργούν αποδεκατισμένες από εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο είναι απαραίτητο για να προχωρήσουν τα έργα και αυτό είναι ευθύνη Δημάρχου. Όσον αφορά τα Νομικά Πρόσωπα και τις επιχειρήσεις του Δήμου έχω να δηλώσω επιγραμματικά πως επικρατεί ένα χάος, αφού δεν έγινε καμία αξιόλογη προσπάθεια από την Δημοτική Αρχή για την  εξυγίανση τους μέχρι τώρα. Έχει ανατεθεί η  αναδιάρθρωση τους σε κάποιον εξωτερικό συνεργάτη του οποίου το έργο ακόμη δεν έχουμε δει. Επίσης, όσον αφορά την στοχοθεσία που θέτει προς ψήφιση η Δημοτική Αρχή για το μέλλον των Νομικών Προσώπων, σας διαβεβαιώ ότι πρόκειται για αντιγραφή των προηγούμενων ετών και τίποτα περισσότερο. Καμία μέριμνα, κανένας σχεδιασμός και καμία ενδιαφέρουσα πρόταση από τους Προέδρους που τα διοικούν, εκτός από την επιχείρηση Μακεδνώς όπου ο κ. Πέλκαςκαι  το ενδιαφέρον του για το Λατομείο αλλά κατάφερε μαζί με το γραφείο Προγραμματισμού να διεκδικήσει και κάποια κονδύλια για τον Λιμναίο Οικισμό και το Θέατρο Βουνού.

Βέβαια, όσον αφορά το Λατομείο η καθυστέρηση της  χρηματοδότησης του και η εμμονή της Δημοτικής Αρχής για επινοικίαση είναι καταστροφικές. Ωστόσο όσο περνάει από το χέρι της Αντιπολίτευσης αυτό θα αποφευχθεί.  Όσον αφορά την στήριξη των πολιτών, μετά από δική μας πρόταση η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να αφαιρέσει τα Δημοτικά Τέλη των επιχειρήσεων για την περίοδο του αυστηρού εγκλεισμού για τους μήνες που παραμείνανε κλειστές και ενώ έχει περάσει ένας ολόκληρος χρόνος, ακόμη δεν το πραγματοποίησε παρά τις τόσες οχλήσεις της αντιπολίτευσης. Και συνεχίζω με τα Δημοτικά Τέλη προσθέτοντας πως πέρυσι η Δημοτική Αρχή τα αύξησε από 40% έως και 140% σε ολόκληρο τον Δήμο για να πληρώσει χρέη προς την ΔΙΑΔΥΜΑ. Η παράταξη μας έφερε πρόταση για αύξηση 15% και εξόφληση των χρεών μέσω του προγράμματος για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Υ. Εσωτερικών, την οποία η Δημοτική Αρχή εφάρμοσε φέτος και φρόντισε να την διαφημίσει ως τεράστια επιτυχία της.

Σε αυτό βέβαια βοήθησαν πολύ οι καλοπληρωμένοι δημοσιογράφοι και φίλοι του Δημάρχου. Μόνο που ξέχασαν να αναφέρουν ότι η αντιπολίτευση το είχε ήδη προτείνει και επίσης το Υπουργείο Εσωτερικών έστειλε πρόσκληση σε όλους τους Δήμους να εντάξουν τα χρέη τους στο πρόγραμμα. Και το πιο σημαντικό από όλα ξέχασαν να αναφέρουν ότι μειώσεις γίνανε μόνο στις επιχειρήσεις και όχι στο σύνολο των πολιτών. Άρα οι αυξήσεις παρέμειναν, παρόλο που το χρέος αποπληρώθηκε, και θα πρέπει αυτό εμείς να το θεωρήσουμε επιτυχία.

Τέλος, η στάση της Δημοτικής Αρχής στα θέματα της Απολιγνιτοποίησης και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ήταν προκλητικά αδιάφορη, αφού δεν παρευρέθηκε ούτε  στις συνεδριάσεις στις οποίες συμμετείχαν όλοι οι Τοπικοί Άρχοντες της Δυτικής Μακεδονίας. Κανονικά, τον απολογισμό της μέχρι τώρα θητείας της θα πρέπει να τον κάνει πρώτα η ίδια η Δημοτική Αρχή, ώστε να γίνει αποδοτικότερη στο μέλλον. Το ίδιο θα πρέπει να κάνουμε και εμείς ως Αντιπολίτευση για να  διορθώσουμε και δικά μας λάθη.

 

Πρόσφατα δικαιώθηκαν οι υπάλληλοι των παιδικών σταθμών ενώ ήδη ορισμένοι παιδικοί που είχαν κλείσει με την ίδια απόφαση ξανάνοιξαν μετά από πιέσεις των κατοίκων. Θεωρείται ότι είναι έτοιμος ο Δήμαρχος να αναλάβει τις ευθύνες και για αυτές και για παρόμοιες περιπτώσεις;

Όπως όλοι γνωρίζουμε οι παιδικοί σταθμοί στον Δήμο μας αντιμετωπίζουν προβλήματα αρκετά χρόνια τώρα με την μισθοδοσία των υπαλλήλων τους. Έπρεπε λοιπόν η Δημοτική Αρχή να κάνει κάτι για να τους εξυγιάνει και όχι για να τους «ξεκάνει», όπως τελικά κατάφερε. Ήταν μια απόφαση σταθμός για την Δημοτική Αρχή αφού με αυτήν ξεκίνησε το έργο της «θέλοντας να δείξει την ισχύ της στους αδύναμους». Και το πλήρωσε ακριβά! Αρχικά με το ηττημένο γόητρο της και σε δεύτερη φάση με το πορτοφόλι του Δήμου, αφού έχασε την μάχη και στο εφετείο.  Έτσι όχι απλά δεν έλυσε το πρόβλημα αλλά χρέωσε και το της Νομικό Πρόσωπο (ΔΗΝΑΚ) στο οποίο προεδρεύει ο πετυχημένος κατά τα άλλα κ. Ρήμος Αθανάσιος, ο οποίος προσφάτως ανέλαβε και την Αντιδημαρχία Τουρισμού.Η παράταξη μας έδωσε την μάχη της για το συγκεκριμένο θέμα προβλέποντας ακριβώς τί θα γίνει και προσπάθησε όχι μόνο να αποτρέψει την Δημοτική Αρχή να κάνει αυτό το λάθος, αλλά έδωσε και προτάσεις για το πως έπρεπε να δοθεί λύση στο πρόβλημα. Δυστυχώς όμως απαξιωθήκαμε και κατηγορηθήκαμε πως δεν υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα του Δήμου αλλά των υπαλλήλων κλπ. Επειδή όμως ο Δήμος Καστοριάς δεν είναι το «μαγαζάκι» του καθενός, ώστε να παίρνει αποφάσεις παράνομες οι οποίες επιφέρουν χρέη, καλώ την Δημοτική Αρχή να αποπληρώσει η ίδια το χρέος ή διαφορετικά να υποδείξει τους υπευθύνους οι οποίοι θα πρέπει να παραιτηθούν.

Η προηγούμενη δημοτική αρχή άφησε ορισμένες μεγάλες παρακαταθήκες όπως το νέο αρδευτικό στην πόλη της Καστοριάς και σε άλλες κοινότητες, το σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης, τις χορηγίες του ΤΑΠ και προγραμματικές έργων με την Περιφέρεια οι οποίες βλέπουμε ότι είτε δεν προχωρούν είτε δεν μνημονεύεται καν η συμβολή των προηγουμένων. Έτσι εγείρονται θέματα και πολιτικού ήθους και αποτελεσματικότητας. Τι έχετε να πείτε;

Έχω να πω πως ο κ. Κορεντζίδης Ιωάννης έχτισε το προεκλογικό προφίλ του πάνω στην αποδόμηση και στην κατάκριση της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Αυτό για εμένα είναι λάθος και αδικεί και τον ίδιο. Για τον λόγο αυτό, ενώ ταυτόχρονα διεκδικούσα και εγώ τον Δημοτικό Θώκο, ουδέποτε ακολούθησα τέτοιου είδους στρατηγική. Τώρα λοιπόν του είναι δύσκολο να παραδεχτεί πως τα έργα τα οποία εξαγγέλλει είναι έργα της παράταξης του κ. Αγγελή, όπως επίσης και οι άνθρωποι που τον πλαισιώνουν είναι πρώην στελέχη της παράταξης τους κ. Αγγελή. Νομίζω πως δεν είναι έντιμη η στάση του Δημάρχου και ίσως οφείλει μία συγνώμη τόσο στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή όσο και στους δημότες οι οποίοι τον ψήφισαν.

 Η Καστοριά δυστυχώς φαίνεται να συνεχίζει την πτωτική της πορεία. Βλέπετε να υπάρχει κάποιο σχέδιο από την δημοτική αρχή και ποια είναι η δική σας κριτική και συμβολή για την προσπάθεια ανάκαμψης του τόπου

Θεωρώ ότι το έργο της Δημοτικής Αρχής είναι αυτό που καθορίζει την πορεία ενός Δήμου. Αν η Δημοτική Αρχή εκτελεί άριστα το έργο της, έχοντας ως σκοπό την ευημερία και την ανάπτυξη των δημοτών και του Δήμου βάζοντας οδηγό την αυτοθυσία και την διαφάνεια, δεν χρειάζεται καμιά αντιπολίτευση να της υποδείξει τον τρόπο. Όταν όμως η Δημοτική Αρχή υστερεί, ο ρόλος της Αντιπολίτευσης είναι πολύ σημαντικός. Στην δική μας θητεία κάνουμε ότι μπορούμε ώστε να συμβάλλουμε στο έργο της Δημοτικής Αρχής και δεν λείπουμε από κανένα συμβούλιο όσο αυτό είναι δυνατόν, ώστε να γνωρίζουμε τις εξελίξεις και να ψηφίζουμε ανάλογα. Το έργο της κάθε παράταξης ξεχωριστά θα το κρίνει ο λαός.

 

 Πολλοί ισχυρίζονται ότι έχουν αρχίσει οι προεργασίες για την δημιουργία σχημάτων διεκδίκησης του Δήμου Καστοριάς στις επερχόμενες εκλογές. Τι σκέφτεται η κ. Σπύρου για τις επόμενες εκλογές;

Δεν γνωρίζω αν ήδη δημιουργούνται σχήματα που θα διεκδικήσουν τον τίτλο της νέας Δημοτικής Αρχής και δεν με απασχολεί καθόλου προς το παρόν διότι στόχος μου αυτήν την περίοδο είναι η άσκηση των καθηκόντων μου ως Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εννοείται πως θα με δείτε και στις επόμενες εκλογές να διεκδικώ τον Δημαρχιακό Θώκο διότι τίποτα δεν άλλαξε στον τρόπο που οραματίζομαι τον τόπο μου και στον τρόπο με τον οποίο νοιάζομαι για τους συνδημότες μου. Θα πρέπει μάλιστα να συμπορευτούν είτε μαζί μας είτε απέναντί μας νέοι άνθρωποι γεμάτοι όνειρα και ελπίδα για το μέλλον. Έτσι θα δούμε αυτόν τον τόπο να ξαναγεννιέται από τις στάχτες του και να κερδίζει την αίγλη του  αξίζει. Το οφείλουμε στους προγόνους μας που αγωνίστηκαν γι‘αυτόν αλλά και στα παιδιά μας που θα τον παραλάβουν στο μέλλον.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks