-
Αρχική > Απόψεις > Καστοριά  Ο κορονοιός  έβαλε στοπ  τους γάμους  :(Έρευνα Πόσοι Γάμοι Έγιναν τα πέντε  τελευταία χρόνια Και πόσα διαζύγια (Δώρα Κωτσοπούλου εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ )

Καστοριά  Ο κορονοιός  έβαλε στοπ  τους γάμους  :(Έρευνα Πόσοι Γάμοι Έγιναν τα πέντε  τελευταία χρόνια Και πόσα διαζύγια (Δώρα Κωτσοπούλου εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ )

Ερωτηματικά και ανησυχία προκαλούν τα δεδομένα για την εξέλιξη των γάμων και των διαζυγίων στον νομό Καστοριάς σύμφωνα με τα στοιχεία που διατηρεί η Ιερά Μητρόπολις Καστοριάς.

Η αρνητική αυτή τροπή με την ταυτόχρονη αύξηση των διαζυγίων και μείωση των γάμων αποκαλύπτει σίγουρα μια κρίση στο παλαιότερο και ισχυρότερο πυρήνα της ελληνικής κοινωνίας που είναι αδιαμφισβήτητα ο θεσμός της οικογένειας.

Ένας θεσμός που  επηρεάστηκε  σε μεγάλο βαθμό από  την πανδημία του κορονοϊού και τα lockdown  γεγονός που  μείωσε τους γάμους και αύξησε τα διαζύγια.

Πάντως  υπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζουν πως μια τέτοια εξέλιξη είναι φυσιολογική συνέπεια του τρόπου ζωής  που βίωσε τον τελευταίο καιρό ενώ μερικοί, ίσως περισσότερο ακραίοι, πιστεύουν πως κάτι τέτοιο είναι θεμιτό μιας και απελευθερώνει τους ανθρώπους από προβληματικές σχέσεις.

Στην Καστοριά τα τελευταία χρόνια οι γάμοι κινήθηκαν με σταθερά πτωτική τάση , από 181 το 2016, σε 154 το 2017 , 162 το 2018,  179 το 2019  και 70 το  2020 , οι λιγότεροι από κάθε άλλη χρονιά ήταν το 2020 λόγω της πανδημίας .

Ταυτόχρονα, τα διαζύγια ήταν 34 το 2016, 48 το 2017 ,  59  2018, 63 του 2019  και 41 του 2020

Το 2019 είχαμε τους περισσοτέρους γάμους αλλά και στον αντίποδα τα περισσότερα διαζύγια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία λοιπόν της Ι.Μ Καστοριάς, είναι ξεκάθαρο πως λιγοστεύουν συνέχεια, τόσο σε απόλυτο αριθμό όσο και σε ποσοστό, οι γάμοι σε διάρκεια και ισχύ, με ότι συνεπάγεται αυτό και για την οικογένεια, με ή και χωρίς παιδιά.

Φαίνεται λοιπόν, πως χώρια από τα υπόλοιπα δύσκολα και επίπονα προβλήματα του τόπου μας, ελλοχεύει ακόμα ένας κίνδυνος, πολύ ύπουλος και επικίνδυνος μιας και απειλεί τα θεμέλια της κοινωνίας μας και σίγουρα θα πρέπει να υπάρχει και η ανάλογη ευαισθητοποίηση και προσοχή από όλους μας.

Πάντως ας δώσουμε και ένα πνεύμα αισιοδοξίας  καθότι οι πρόβες νυφικού για τις υποψήφιες νύφες έγιναν μέσα στο 2020 αλλά οι γάμοι δεν κατάφεραν να γίνουν.

Ετσι, πολλά ζευγάρια προχώρησαν σε αναζήτηση ημερομηνίας για τον γάμο τους μέσα στο 2021. Η αναζήτηση, όμως, αυτή εξελίχθηκε σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, καθώς τα Σαββατοκύριακα για να τελεστούν γάμοι το 2021 φαίνεται να είναι ρεζερβέ. Αρκετές ωστόσο  νύφες οι  οποίες έχουν  ήδη σχεδιάσει τα νυφικά τους, ψάχνουν και δεν βρίσκουν την ημερομηνία που θέλουν για να κάνουν τον γάμο τους.

Όπως όλα δείχνουν, το καλοκαίρι  – θα επικρατεί «μποτιλιάρισμα» από ζευγάρια στους ιερούς ναούς καθώς οι περισσότεροι απ’ όσους είχαν αναβάλει λόγω των περιοριστικών μέτρων τους όρκους αιώνιας αγάπης έσπευσαν να κλείσουν ημερομηνία και να προγραμματίσουν τον γάμο τους, με την ελπίδα να πάνε όλα καλά. «Υπάρχουν γάμοι που αναβλήθηκαν και τρεις φορές.

 

Top
Enable Notifications OK No thanks