-
Αρχική > Απόψεις > Σχέσεις Ιερωνύμου και Καλλινίκου Του Λεωνίδα Εκιντζόγλου

Σχέσεις Ιερωνύμου και Καλλινίκου Του Λεωνίδα Εκιντζόγλου

– Η ηπιότητα, το μειλίχιον του χαρακτήρος, η διαλακτικότητα, η ευπροσηγορία και η κατά νουν και καρδία πρωτοκαθεδρία των συλλογικών θεσμών της εκκλησίας,

που αναγνωρίζει ο νέος μητροπολίτης Καστοριάς Καλλίνικος, φαίνεται πως υπήρξαν τα κύρια κριτήρια της επιλογής του από τον πρωτοκαθήμενο της ελλαδικής εκκλησίας κ. Ιερώνυμο.

Το παραδέχτηκε άλλωστε ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος στον λόγο που έβγαλε κατά την χειροτονία του νέου μητροπολίτη. Ένα λόγο εξ’ ολοκλήρου αφιερωμένο στην σημασία της υποταγής του συγκεκριμένου -αλλά και κάθε άλλου μητροπολίτη- στον κεντρικά συναποφασιζόμενο και εκφερόμενο λόγο και στις θέσεις της εκκλησιαστικής ιεραρχίας. Αν κάποιος διαφοροποιείται κι έχει δικές του ιδέες, τότε μπορεί να «αποτειχιστεί», είπε, και είτε να ιδιωτεύσει, είτε να αποσυρθεί προς μονασμό σε κάποιο κελί.

«Αυτός λοιπόν που διαφωνεί και δεν θέλει να τηρήσει τη γραμμή της Εκκλησίας, της Ιεράς Συνόδου έρχεται και λέει ‘αυτά που έχω είναι δικά μου πιστεύματα, αλλά όμως οφείλω υπακοή στην Εκκλησία, επομένως σας δίνω ένα χαρτί και σας λέω αποτειχίζομαι και από δω και πέρα κάνω ιδιωτική ζωή κάνω αυτό που θέλω’» ήταν τα ακριβη του λόγια.

Δεν παρέλειψε να κάνει ειδική μνεία στο ρήμα «πείσομαι» (μέλλοντας του πείθω), το οποίο και χρησιμοποίησε ο νεοχρισθείς επίσκοπος στον δικό του ευχαριστήριο λόγο. Πιανόμενος από αυτό εξύφανε έναν λόγο πειθούς και υποταγής τον οποίο και οφείλουν όλοι στις κεντρικά/ συλλογικά λαμβανόμενες θέσεις της ιεραρχίας.

Παραδέχθηκε ότι η εκκλησία βρίσκεται πολλές φορές αντιμέτωπη με προβλήματα τα περισσότερα των οποίων είναι εξωτερικά δίχως όμως να αποφεύγει και τα εσωτερικά.

Ο κ. Ιερώνυμος έδειξε έτσι ότι πιθανότατα εν καιρώ πανδημίας βρίσκεται ο ίδιος αντιμέτωπος με ένα κλίμα απροκάλυπτης ή κεκαλυμμένης αμφισβήτησης στο εσωτερικό της ιεράς συνόδου. Και όντας σε μια δύσκολη τέτοια συγκυρία, κάθε άλλο παρά θα επιθυμούσε έναν ακόμη μητροπολίτη απέναντι του να αμφισβητεί το κύρος και την πρωτοκαθεδρία του…

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks