-
Αρχική > Ελλάδα > “Τρεις βαθμοί μυωπίας – Χριστίνα” Ηρακλής Γεωργαντής

“Τρεις βαθμοί μυωπίας – Χριστίνα” Ηρακλής Γεωργαντής

Η διαδρομή στον κόσμο του βιβλίου συνεχίζει το μαγευτικό της ταξίδι με το πρώτο βιβλίο της νουάρ τριλογίας του συγγραφέα Ηρακλή Γεωργαντή,” Τρεις βαθμοί μυωπίας – Χριστίνα”, από τις Εκδόσεις: Κλειδάριθμος

Ο Ηρακλής Γεωργαντής γεννήθηκε το 1970, ζει στην Αθήνα και είναι δικηγόρος. Συνεχίζει να ταξιδεύει, να συλλέγει και να οικοδομεί.

Περίληψη

Το πρώτο βιβλίο της νέας νουάρ τριλογίας του Ηρακλή Γεωργαντή

Μια ιστορία αγάπης και μίσους, εγκλήματος και προσωπικής αναζήτησης με φόντο τη σύγχρονη Αθήνα

Πέντε εντελώς διαφορετικές γυναίκες, η Χριστίνα, η Λυδία, η Μάιρα, η Έμμα και η Στεφανία προσεγγίζουν, καθεμία με τον δικό της τρόπο, την ευτυχία, τον έρωτα, την εξουσία και το μέλλον. Ένα έγκλημα, το οποίο σκηνοθετείται από τον Μάριο, ώστε να μοιάζει με ατύχημα για να εισπραχθεί η ασφάλεια ζωής, εμφανίζει στο προσκήνιο τον δικηγόρο Ηριδανό, ο οποίος αναλαμβάνει την υπόθεση. Η παρουσία των δύο αυτών ανδρών, γίνεται αφορμή για συγκρούσεις αλλά και για εύθραυστες συμμαχίες.

Οι πρωταγωνιστές κρύβουν και κρύβονται από την αλήθεια, διεκδικώντας περισσότερα από αυτά που τους αναλογούν. Ο ερευνητής Βασδέκης, διορισμένος από την ασφαλιστική εταιρεία, κινούμενος μεθοδικά, φτάνει ένα βήμα πριν από την αποκάλυψη της απάτης. Το ανατρεπτικό τέλος τους φέρνει όλους αντιμέτωπους με την αλήθεια που αγνοούσαν. Όλοι θα μπορούσαν να την είχαν προβλέψει, αν επέλεγαν να βλέπουν τα πράγματα χωρίς την ασάφεια που δίνουν στην όραση «οι τρεις βαθμοί μυωπίας».

Πρόκειται για μία σειρά τριών νουάρ βιβλίων με κοινό στοιχείο την εσφαλμένη κατανόηση του περιβάλλοντος, στην οποία οδηγούνται οι πρωταγωνιστές εξαιτίας της επιπόλαιης τάσης τους να σχηματοποιούν, κατά το δοκούν, αδιευκρίνιστες καταστάσεις και συναισθήματα. Για τον συγγραφέα, η ελλιπής κατανόηση συναισθημάτων και χαρακτήρων είναι παρόμοια με τη θολή οπτική του φυσικού περιβάλλοντος, όταν επιλέγει να το αντικρίσει κανείς με τη στρέβλωση που επιφέρουν τρεις βαθμοί μυωπίας.

«Αν ένας άνθρωπος, στον οποίο αρέσουν τα ταξίδια, διαλέγει μία ιδιαίτερη πέτρα από κάθε μέρος που έχει επισκεφτεί, θα αισθανθεί αναπόφευκτα κάποτε την ανάγκη να τις οικοδομήσει σε ένα συνολικό δημιούργημα. Αν από τη ζωή συλλέγεις εμπειρίες, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να τις οικοδομήσεις παρά να γράψεις ένα μυθιστόρημα. Όπως τα ωραία οικοδομήματα προσελκύουν τους τουρίστες, έτσι και τα ωραία βιβλία προσελκύουν τους αναγνώστες, μου είπαν. Ένα οικοδόμημα δεν φτιάχνεται για να μένει κρυμμένο και ένα βιβλίο

δεν γράφεται για να μένει στο συρτάρι. Εσύ απλώς συνέχισε να χτίζεις.» Ηρακλής Γεωργαντής.

Απόσπασμα

“Οι άνθρωποι είναι άδικοι ακόμη και με τον ίδιο τους τον εαυτό, όταν πρόκειται να καταδικάσουν”.

“Δηλαδή;”

“Πολλές φορές, όταν θέλουν να δικαιολογήσουν μια ανήθικη συμπεριφορά τους για να μην αισθάνονται ενοχές, επιλέγουν από τις αναμνήσεις τους μόνο όσες δικαιώνουν τη συμπεριφορά τους. Αν δεν είναι αρκετές, τις επενδύουν και με φανταστικές κατηγορίες. Έτσι καταλήγουν να κρίνουν δίκαιο ό, τι έχουν αποφασίσει να κάνουν ή ό, τι έκαναν. Τους αρέσει όμως να παρουσιάζουν τη συμπεριφορά τους σαν μια αντίδραση στη συμπεριφορά του άλλου, ενώ το κίνητρό τους είναι απλώς να περνάνε οι ίδιοι καλά, ανεξάρτητα από τη συμπεριφορά του άλλου. Δεν σου έχει συμβεί ποτέ να λειτουργήσεις έτσι;”

Ένα σκηνοθετημένο έγκλημα, πέντε διαφορετικές γυναίκες, ένας αινιγματικός δικηγόρος, ένας μεθοδικός ερευνητής. 

Το βιβλίο “Τρεις βαθμοί Μυωπίας – Χριστίνα” είναι το πρώτο μιας νουάρ τριλογίας με τον ίδιο παρονομαστή. Τη θολή όραση, αυτή που δεν είναι καθαρή, αυτή την όραση που έχει κάποιος με τρεις βαθμούς μυωπίας. Κάθε μια ηρωίδα βλέπει τον κόσμο από τη δική της οπτική γωνία και από τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τη ζωή με βάση τα βιώματα της. Θα γνωρίσουμε όμως και τρεις άντρες. Τον Ηριδανό, τον Μάριο και τον Βασδέκη με τον καθένα να έχει το δικό του τρόπο σκέψης. Έχεις σκεφτεί πόσο καλά βλέπεις; Έχεις αναρωτηθεί το τί ακριβώς συμβαίνει γύρω σου; Οι σχέσεις, η οικογένεια, οι γύρω σου βλέπουν την ίδια πραγματικότητα όπως τη βλέπεις εσύ; Το βιβλίο “Τρεις βαθμοί Μυωπίας” έρχεται να σε ταρακουνήσει, να σου θυμίσει ότι τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται και όπως το βλέπεις και το διαχειρίζεσαι. Θα παρασυρθείς από τις σκέψεις των ηρώων και θα οδηγηθείς και εσύ σε λανθασμένες αντιλήψεις, που όταν θα έρθει η ανατροπή θα εκθέσεις τον εαυτό σου, γιατί θα αντιμετωπίσεις την αλήθεια που αγνοείς.

  • image.png

 

Top
Enable Notifications    OK No thanks