-
Αρχική > Απόψεις > Ο τουρισμός βλάπτει σοβαρά την ορνιθοπανίδα Του Λεωνίδα Εκιντζόγλου 

Ο τουρισμός βλάπτει σοβαρά την ορνιθοπανίδα Του Λεωνίδα Εκιντζόγλου 

• Τα πουλιά της λίμνης αποτελούν το πλέον ενεργητικό μέρος του οικοσυστήματος της Ορεστιάδας. Η παρουσία τους αποτελεί θέαμα που προκαλεί το ενδιαφέρον και προσελκύει τα βλέμματα μικρών και μεγάλων.

• Εμείς οι καστοριανοί μεγαλώσαμε δίπλα τους. Δεν μπορούμε να φανταστούμε τις βόλτες μας δίπλα στην λίμνη δίχως αυτά. Δίχως τα παιχνιδίσματα, τους πλόες, τις χαμηλές τους πτήσεις, τις φωνές και τους τσακωμούς τους, δίχως την κίνηση και τις δραστηριότητες τους που δίνουν τόση αρμονία και κίνηση σε όλο τον υδάτινο ορίζοντα που μας περιβάλει.

• Την ίδια προσοχή άλλωστε κατορθώνουν να κερδίζουν τα πουλιά μας κι από τους ξένους επισκέπτες. Γιατί σίγουρα σε καμία άλλη πόλη της Ελλάδας δεν αποτελεί συνηθισμένο θέαμα να σεργιανούνε μαζί σου στις προβλήτες πάλευκοι κύκνοι ή κοπάδια από χήνες να σου κόβουνε την πορεία στο παραλιακό δίκτυο, προκειμένου να περάσουν απέναντι για βόσκηση. Είναι μια από τις σπουδαιότερες τουριστικές ατραξιόν της πόλης, είναι ένα δρώμενο που κερδίζει τις καρδιές μικρών και μεγάλων

• Σύμφωνοι λοιπόν!

• Ολοι τα αγαπούμε αυτά τα πουλιά και συχνά πυκνά μας πιάνει η διάθεση να κάνουμε κάτι παραπάνω για αυτά, να τους δείξουμε τα θερμά μας συναισθήματα ανταμείβοντας τα ίσως και με λίγη τροφή.

• Εχει γίνει τετριμμένο θέαμα πια να βλέπεις κάθε μέρα εκατοντάδες ανθρώπους κατά μήκος των δυο παραλιών να ταΐζουν τα πουλιά. Να τα ταΐζουν και να φωτογραφίζονται, να βγάζουνε σέλφι μαζί τους, αποδεικτικά μιας αμόλευτης αγάπης και ευτυχούς σχέσης που πέτυχαν με την πανίδα της Ορεστιάδος

• Κατά νου, όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν την ιδέα πως ό,τι κάνουν είναι για καλό. Δεν τους περνάει από το μυαλό ότι, το να ρίξεις λίγο ψωμί στις χήνες, στις πάπιες και στους κύκνους μπορεί και να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό

. • Γιατί τα πουλιά αυτά δεν τρώνε ότι νάναι.

• Το ψωμί –και ειδικά το παλιό μπαγιάτικο ψωμί- δεν είναι και το καλύτερο μενού για αυτά!

• Το ψωμί μας δεν αποτελεί πλέον μια αγνή παρθένα τροφή. Είναι ένα σύνθετο προϊόν που έχει υποστεί χημικές προσμίξεις αλλά και επεξεργασίες που το καθιστούν ιδιαίτερα προβληματικό για το πεπτικό σύστημα της ορνιθοπανίδας.

• Πολύ χειρότερα είναι τα πράγματα για τα υπόλοιπα τρόφιμα που τους ρίχνουμε. Για τα πατατάκια, τα γαριδάκια και το αλμυρό ποπ κορν. Μέχρι και παγωτό έχω δει να προσφέρει κυρία σε κύκνο και να ενθουσιάζεται από την λαιμαργία του πτηνού. Το οποίο πτηνό δεν διαθέτει κανένα τρόπο μεταβολισμού της ζάχαρης και το παγωτό για αυτό ισοδυναμεί με λήψη υδροκυανίου. Αλλά αυτό είναι κάτι που ούτε η κάθε μέση κυρία γνωρίζει, ούτε καν ο ίδιος ο κύκνος…

• Είναι θέμα γνώσης λοιπόν και θέμα πληροφόρησης

. • Γι αυτό και κάποια στιγμή ο Δήμος θα πρέπει, στις απαρχές των παραλιών, να τοποθετήσει δυο-τρεις μεγάλες πινακίδες που να ξεκαθαρίζουν τα πράγματα αυτά. Να ενθαρρύνουν μεν τον συγχρωτισμό, να ενθαρρύνουν μεν το τάγισμα, αλλά να αποθαρρύνουν το ΚΑΚΟ τάγισμα. Να καταγράφονται μικρές λίστες του τι τρώει και τι δεν πρέπει να τρώει η κάθε κατηγορία πουλιού. Αφού, ακόμα και στα μεταξύ τους διαιτολόγια, ακόμα και στις διάφορες ηλικιακές τους φάσεις υπάρχουν διαφορές. Οι μικρές νερόκοτες για παράδειγμα, τρώνε έντομα. Οι μεγάλες όμως αποφεύγουν να καταναλώσουν κάθε τροφή ζωικής προέλευσης.

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks