-
Αρχική > Πολιτισμός > Καστοριά : Εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού απο τα Ποντιακά Σωματεία ( σειρά φωτογραφιών )

Καστοριά : Εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού απο τα Ποντιακά Σωματεία ( σειρά φωτογραφιών )

 

Πραγματοποιούνται  εκδηλώσεις μνήμης από τα Ποντιακά Σωματεία του Νομού Καστοριάς, κατά το διάστημα 14-22 Μαΐου, σε συνεργασία με την Π.Ε Καστοριάς . και τους Δήμους, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Σήμερα, Τετάρτη 18 Μαΐου, Πραγματοποιείθηκε  μουσικό αφιέρωμα από το Μουσικό Σχολείο Καστοριάς, με το Σύνολο Ποντιακής Λύρας.

      

Στις 8:00 το βράδυ, θα φωταγωγηθεί το Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας και θα αναρτηθεί το σύμβολο της Γενοκτονίας (G). Από εκεί θα ξεκινήσει Λαμπαδηδρομία που θα κατευθυνθεί προς το Μνημείο Γενοκτονίας των Ποντίων στο Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας, όπου θα ακουστεί ένα μοιρολόι με τη συνοδεία ποντιακής λύρας και θα καταλήξει στο Δημαρχείο, όπου θα πραγματοποιηθεί φωταγώγηση και προβολή του συμβόλου της Γενοκτονίας “G”. Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Δήμο σε συνεργασία με την Π.Ε. Καστοριάς, με τη συμμετοχή του Συλλόγου Απολλωνιαδιτών Καστοριάς και ο ΕΛΠΧ «Όρμος».

 

Ο Δήμος Καστοριάς, ως ενεργό μέλος του Δικτύου Πόλεων με Κοινότητες Απογόνων της καθ’ ημάς Ανατολής της ΚΕΔΕ, υποστηρίζει και προωθεί το αίτημα Διεθνούς Αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Στο Δημαρχείο κυματίζει η σημαία για τα 100 χρόνια  από τη Μικρασιατική Καστροφή και το Έτος Μνήμης Προσφυγικού Ελληνισμού.

Το πρωί της Πέμπτης θα τελεστούν Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι.Μ. Ναό Καστοριάς, ιερουργούντος του Μητροπολίτη Καστορίας κ.κ. Καλλινίκου και θα ακολουθήσει Μνημόσυνο για όλους τους Σφαγιασθέντες κατά τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

    

Θα ακολουθήσει Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο Ηρώων, στην Πλατεία Μακεδονομάχων (11:00 π.μ.), όπου θα γίνει και κατάθεση στεφάνων.

Η θλιβερή επέτειος των 103 χρόνων από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου θα τιμηθεί με εκδηλώσεις μνήμης και στη Θεσσαλονίκη.

 

: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΟΦΙΑ ΖΟΥΖΕΛΗ

 

Top
Enable Notifications OK No thanks