-
Αρχική > Τοπικά νέα > Προεκλογικά τιτιβίσματα Του Λεωνίδα Εκιντζόγλου

Προεκλογικά τιτιβίσματα Του Λεωνίδα Εκιντζόγλου

• Με καθαρά Οργουελιανούς όρους θα μπορούσαμε, εδώ μέσα στην αιχμή της Άνοιξης, να παρομοιάσουμε ίσως τους πολιτικούς μας με πουλιά και μάλιστα με δύο πολύ χαρακτηριστικά είδη: • Τα χελιδόνια και τα σπουργίτια .

• Και να αποτολμήσουμε, ας πούμε, να τους διακρίνουμε σε ‘χελιδωνάτους’ και σε ‘σπουργιτάτους’

• Οι Χελιδωνάτοι είναι εκείνη η βαρύτιμη κατηγορία πολιτικών με την μεγάλη -ας λέμε- αξιοσύνη η οποία τηρεί τις αποστάσεις και εμφανίζεται δίπλα μας μόνον μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια. Εμφανίζονται καλοστολισμένοι, σικάτοι, με τα γυαλιστερά τους τα φράκα και κάνουν τόση φασαρία, όση είναι ποτέ δυνατόν να γίνει από πτηνά. Πετάνε από δω πετάνε από κεί, κάνουν θεαματικότατα οκτάρια στους ουρανούς κι απότομα μπλονζόν σε εδάφη και νερά και όλο και από κάτι μαζεύουν. Ένα αχυράκι από εδώ ένα ξυλαράκι από εκεί, λίγα κουρέλια, λίγη λάσπη, λίγη κοπριά, υλικά που τους χρησιμεύουν να χτίσουν μια όμορφη και ασφαλή για την πάρτη τους φωλιά τους και νάμπουν να τρουπώσουν.

• Οι χελιδωνάτοι στην πραγματικότητα δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή για λογαριασμό μας. Είναι πολύ απασχολημένοι με τον εαυτούλη τους και την φωλίτσα και με την οικογένεια τους και με τα αναμεταξύ τους meetings που κατά καιρούς διοργανώνουν απάνω στα σύρματα. Εμάς απλώς μας χρησιμοποιούν για να κάνουν την δουλειά τους. Παίρνουνε λίγη από την λάσπη μας, παίρνουν λίγα από τα άχυρα μας, δανείζονται ακόμη και τα γείσα στων σπιτιών μας προκειμένου να προστατεύουν τα δικά τους σπίτια…

• Οι σπουργιτάτοι, από την άλλη πλευρά, είναι μια όλως διόλου διαφορετική κατηγορία πολιτικών ανθρώπων. Είναι απλοί κι απέριττοι, πρόσχαροι και καταδεκτικοί, φιλικοί και ευπροσήγοροι και κυκλοφορούνε κάθε μέρα μαζί μας. Δεν φεύγουν να πάνε σε καλύτερα κλίματα μας πλακώνει όλους ο χειμώνας. Κάθονται εδώ και υπομένουν μαζί μας τις κακοκαιρίες και τις χιονοπτώσεις, τρώνε και αυτοί κατακούτελα βροντές και αστροπελέκια, τρέμουν και αναριγούνε μέσ’ το κρύο και παλεύουν, όπως ο κάθε ένας από εμάς, να ρυθμίσουν τις ζωές τους αλλά και τις ζωές ολονών τριγύρω τους.

• Οι σπουργιτάτοι δεν έχουν το πλεονέκτημα κανενός σπουδαίου κελαηδήματος, μιλούνε ντόμπρα και σταράτα, δεν το παίζουν μεγάλοι και τρανοί και βαριά αργίτικα πεπόνια. Μας μοιάζουν γιατί είναι ακριβή αντίγραφα μας, με τις καλοσύνες και τις κακιούλες τους, με τα συν και με τα πλην τους, με τις συμπάθειες και τις αντιπάθειες τους και κυρίως με τον διαρκή τους αγώνα για επιβίωση, για μια καλύτερη διαβίωση και ίσως- ίσως, προς το βάθος του τούνελ, και για κάποια μικρή πρόοδο.

• Οποιος λοιπόν έχει μάτια βλέπει κι όποιος έχει αυτιά ακούει. Κι όποιος έχει κινητό, το ανοίγει και μπαίνει στο facebook και βλέπει εκεί μέσα εξαιρετικά καθαρά ποιος πολιτικός είναι τι και πόσο αυθεντικός είναιτος και τι καπνό φουμάρει και κατά πόσο φέρνει των χελιδωνάτων ή των σπουργιτάτων. …

• Οπότε, μια χαρά θα είναι, εκεί προς το τέλος της Ανοιξης, όταν πια θα μας φωνάξει η κυρία Κατερίνα να μαζωχθούμε όλοι και να δώσουμε τα βραβεία της σαιζόν στα σεφ/πτηνά του ουρανού, καλά θα είναι να την θυμηθούμε αυτή την διάκριση, ναι?

 

Top
Enable Notifications OK No thanks