-
Αρχική > Τοπικά νέα > ΑΙΤΗΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ 30/9/2023

ΑΙΤΗΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ 30/9/2023

ΕΝΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝΝΟΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

«Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.ΝΟΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ»

ΑΦΜ 090304030-11ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 9-52100-ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Τηλ. 6909432918-Email:logisteskastorias@gmail.com

 

ΠΡΟΣ

Τον Υπουργό Οικονομικών
κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη

Τον Υφυπουργό Οικονομικών
κ. Χάρη Θεοχάρη

Tον Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε.
κ. Γεώργιο Πιτσιλή 

Κοινοποίηση:

Βουλευτή Καστοριάς

Κ. Μαρία Αντωνίου 

Πρόεδρο Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

κ. Κωνσταντίνο Κόλλια 

Καστοριά 17-7-2022

Θέμα: Αίτημα μεταφοράς καταληκτικής ημερομηνίας ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ φυσικών και νομικών προσώπων φορολογικού έτους (χρήσης) 2022

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργέ, Υφυπουργέ και Διοικητά

Για άλλη μια φορά βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας υπενθυμίσουμε και να αιτηθούμε την αναγκαιότητα της μεταφοράς της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για το φορολογικό έτος 2022 για την 30η Σεπτεμβρίου 2023, τόσο των φυσικών όσο και των νομικών προσώπων.

Πρωτίστως θέλουμε να αντιληφθείτε πως δεν αποτελούμε μια «ιδιότροπη» επαγγελματική ομάδα η οποία αρέσκεται σε παρατάσεις και μεταφορές καταληκτικών ημερομηνιών. Εξάλλου έχουμε αποδείξει, ως κλάδος, έμπρακτα πως όταν υπάρχει η κοινωνική ανάγκη (διάρκεια πανδημίας κλπ) όχι μόνο υπερβάλλαμε εαυτό για να εξυπηρετήσουμε και να διεκπεραιώσουμε κάθε ανάγκη, αλλά ακόμη και σήμερα είμαστε αυτοί που λειτουργούμε ως betatesters κάθε είδους ηλεκτρονικής πλατφόρμας, συμπεριλαμβανομένης και την πλατφόρμαςMYDATA.

Θεωρούμε άσκοπο να επαναλάβουμε τα αυτονόητα, να επισημάνουμε αναλυτικά για άλλη μια φορά τις αδυναμίες λειτουργικότητας της πλατφόρμας των φορολογικών δηλώσεων, τις καθυστερημένες αποστολές απαραίτητων στοιχείων κυρίως από τους φορείς και τους οργανισμούς του Δημοσίου, τη σωρεία των νέων υποχρεώσεων που έχουν προκύψει με την προσπάθεια εφαρμογής του σχεδίου MYDATA (ακόμη και το γεγονός της καθυστέρησης εμφάνισης των καταχωρήσεων σε αυτήν), τις άπειρες πλατφόρμες που ενεργοποιούνται κάθε λίγο, την προσπάθεια της ψηφιακής διακυβέρνησης, η οποία γίνεται βίαια, χωρίς τη δυνατότητα πραγματικής ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ των υπηρεσιών του δημοσίου, με αποτέλεσμα τη γιγάντωση της ηλεκτρονικής πλέον γραφειοκρατίας και τόσων ακόμη υποχρεώσεων οι οποίες έχουν ανατεθεί στον κλάδο μας.

Έχετε λάβει την επιστολή του Δευτεροβάθμιου οργάνου μας (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.) την οποία και σας συνυποβάλλουμε, όπου με μεγάλη σαφήνεια δίνονται τα επιχειρήματα του αιτήματός μας για μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Από τη μεριά μας, πράττουμε ό,τι απαιτείται. Πρέπει και εσείς, πλέον, από τη μεριά σας να μας συμπεριφερθείτε ως συνεργάτες σας. Πρέπει να αναγνωριστεί και να επιβραβευτεί η προσπάθειά μας να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας. Πρέπει να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για την ορθή συμπλήρωση και υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Υπενθυμίζουμε πως και εμείς έχουμε οικογένειες, και εμείς και το προσωπικό μαςέχουμε ανάγκη τις αυγουστιάτικες διακοπές όπως όλοι.

Τα πολλά λόγια είναι περιττά.

Το ίδιο και τα ευγενικά χτυπήματα στην πλάτη.

Χρειαζόμαστε έμπρακτη αναγνώριση και σεβασμό.

 

 

Με εκτίμηση ,

το Δ.Σ.

η Πρόεδροςη Γενική Γραμματέας
Παπακωνσταντίνου ΒασιλικήΓκατσώνη Ελευθερία
  
η  Αντιπρόεδροςη Ταμίας
Σιμώτα ΘωμαήΡάτσου Αθηνά
  
ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων 
Ζυμπίδης Θεοφύλακος 

 

ΠΡΟΣ

ΤονΥπουργόΟικονομικών
κ.ΚωνσταντίνοΧατζηδάκη

ΤονΥφυπουργόΟικονομικών
κ.ΧάρηΘεοχάρη

TονΔιοικητήτηςΑ.Α.Δ.Ε.
κ.ΓεώργιοΠιτσιλή

Αθήνα,14Ιουλίου2023

Αρ.Πρωτ.Εξερχομένου101

  
Θέμα:Οισυνθήκεςκαιταυποκειμενικάδεδομένακαθιστούναδύνατητηνολοκλήρωσητωνφορολογικώνδηλώσεωνμέχρι31Ιουλίου.ΑίτημαόλουτουΚλάδουκαιτηςΠΟΦΕΕηπαράτασημέχρι30Σεπτεμβρίου.

 

Αξιότιμοικ.κ.Υπουργέ,ΥφυπουργέκαιΔιοικητά,

ΓιαακόμημίαφοράυπογραμμίζεταιηεπιθυμίακαιηθέσητουκλάδουτωνΛογιστών–Φοροτεχνικώνναμηνδίνονταιπαρατάσειςγιατιςφορολογικέςδηλώσεις.Αυτόέρχεταικαισεεναρμόνισημετιςδηλώσειςτηςνέαςπολιτικήςηγεσίαςγιατουςστόχουςτηςφορολογικήςδιοίκησηςκαιτην«δημιουργίαπροϋποθέσεωνπεριορισμούτηςγραφειοκρατίαςκαιτηςπολυπλοκότηταςτωνφορολογικώνδηλώσεων».

Αυτότοερμηνεύουμεωςβούληση,συνδυαστικάμεταδεδομέναπουδιαμορφώνονταιμετηνδιαρκήψηφιοποίησητουκρατικούμηχανισμού,ότιθαπρέπειναεπανεξεταστείηπροθεσμίακαιναπεράσουμεσεμιασύγχρονημακράςδιάρκειαςπερίοδουποβολής,μεταυτόχρονηαναπροσαρμογήτουαριθμούτωνδόσεων.

Ωστόσοπαραμένεικαιφέτος«οεφιάλτης»τωνφορολογικώνδηλώσεων!

ΗτρέχουσακαταληκτικήημερομηνίατονμήναΙούλιομετονκαθυστερημένορυθμόυποβολής,γιατουςγνωστούςλόγους:μεσολάβησανδύοεκλογικέςαναμετρήσεις,ηβραδυπορούσααποστολήτωνβεβαιώσεωντωνεισοδημάτωναπότουςαρμόδιουςδημόσιουςφορείς,ηπεριορισμένηπροσέλευσητωνφορολογουμένωνεξαιτίαςτουκαιρικούφαινομένουκαύσωνακαιταγνωστάάλλατεχνικάζητήματακαθιστούναδύνατητηνολοκλήρωσητωνφορολογικώνδηλώσεωνμέχρι31Ιουλίου.

ΟμήναςΙούλιοςεπιπλέονγιαεμάςτουςεπαγγελματίεςΛογιστές–Φοροτεχνικούς,είναιβαρύταταεπιφορτισμένοςπέρανόλωντωνάλλωνδηλωτικώνυποχρεώσεωνσεδιαφορετικάκαιετερογενήμεταξύτουςαντικείμενα.

Είναιμήνας«ΦΠΑ»πουπροϋποθέτειτηνενημέρωση,τηνσυμφωνίαμεταmyDATA,τονχαρακτηρισμότωνπαραστατικώνσταmyDATAκαιτηνυποβολήτηςπεριοδικήςδήλωσηςΦΠΑ,καθώςκαιπλήθουςάλλωνδηλωτικώνυποχρεώσεων.

ΑκολουθείομήναςΑύγουστοςπουπαράτογεγονόςότιποτέδενθέλαμεναεργαζόμαστεμετηνπίεσητουχρόνου,τοκυριότεροόμωςεδώείναιότιγιατονσυγκεκριμένομήναπρέπειναλάβετευπόψηκαιτηννομοθετικήυποχρέωσηγιαλήψητουλάχιστον2εβδομάδωνετήσιαςάδειαςανάπαυσηςγιαόλουςτουςεργαζόμενους,μηεξαιρουμένωντωνεργαζομένωνσταλογιστικάγραφεία.

ΕπίσηςπρέπεινακαταγραφείκαιτογεγονόςότιγιατιςδηλώσειςΝομικώνΠροσώπων,ηαντίστοιχηεφαρμογήυποβολήςέγινεδιαθέσιμηστις17Μαΐου.

Επιπλέον, όπωςαναφέραμεπαραπάνω,ηεπικοινωνίαφέτοςμετουςφορολογούμενουςήτανπροβληματικήλόγωτωνδύοεκλογικώνδιαδικασιών,όπωςεπίσηςηέναρξητηςτουριστικήςπεριόδουξεκίνησενωρίτερααπόκάθεάλληφορά.

Ήδηηεικόνατηςυποβολήςτωνφορολογικώνδηλώσεων,δεδομένουότιυπολείπεταιπερίπουτο30%,στοιχειοθετείότιείναιαδύνατοναολοκληρωθεί(ακόμηκαιμεσυνθήκεςπίεσης)ηφετινήδιαδικασίαυποβολήςτωνφορολογικώνδηλώσεωνέωςτις31Ιουλίου2023.

ΓιααυτούςτουςλόγουςλοιπόνθεωρούμεαπαραίτητητηνΑΜΕΣΗμεταφοράτηςκαταληκτικήςημερομηνίαςτωνφορολογικώνδηλώσεωνφυσικώνκαινομικώνπροσώπωνέωςτις30/9/2023,

Επαναλαμβάνουμεότιδενεπιθυμούμεπαράτασηγιαεμάς.Ένακράτοςπουτοίδιοδενεπιθυμείνα βάλει εμπόδιαστους φορολογούμενουςτου,πρέπειναμεριμνάώστεναδίδεταιοχρόνοςπουαπαιτείταιγιαναυποβάλλονται,ορθάκαιχωρίςάγχος,μία από τις σημαντικότερες υποχρεώσειςτους,πουείναιοιφορολογικέςδηλώσεις.

Είμαστεβέβαιοιότιθαλάβετευπόψητιςανάγκεςτωνεπιχειρήσεων,τωνφορολογουμένωνκαιτουΚλάδουκαιθααναλάβετετιςαπαραίτητεςενέργειεςγιατηνεπίλυσητουθέματος.

 

 Μεεκτίμηση,

ΓιατοΔ.Σ.τηςΠ.Ο.Φ.Ε.Ε.,

 
ΟΠρόεδρος ΟΓενικόςΓραμματέας
  
ΚαμπάνηςΒασίλειοςΧριστοφοράκηςΔημήτριος

 

 

 

 

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks