-
Αρχική > Ελλάδα > Σκοπιανό: Ναυάγιο ή διπλωματικός ελιγμός;

Σκοπιανό: Ναυάγιο ή διπλωματικός ελιγμός;

Η πλευρά της ΠΓΔΜ, από ό,τι φαίνεται, δεν είναι ακόμα έτοιμη να ανταποκριθεί στα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικ

ών”, υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές για το Σκοπιανό.

“Συνεπώς, η πιθανότητα συμφωνίας μέσα στις επόμενες ημέρες μοιάζει να απομακρύνεται.

Πιθανότατα να απομακρύνεται και η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών”, συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.

Δεν αποκλείεται, πάντως, αυτή η στάση να αποτελεί διπλωματικό ελιγμό πριν την επικύρωση του “deal” στο Σκοπιανό.

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, μοιάζει αποφασισμένος να οδηγήσει τη χώρα σε μια μακρόσυρτη προεκλογική περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας σκοπεύει να παίξει όλα τα χαρτιά του, αρχής γενομένης από την επίλυση του Μακεδονικού.

Σε αυτό το πλαίσιο έχει βολιδοσκοπηθεί κι ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος χαμηλώνει τους τόνους και διαβεβαιώνει τον πρωθυπουργό ότι δεν πρόκειται να φτάσει σε ρήξη μαζί του, πολλώ δε μάλλον αφού του εξασφαλίστηκε ότι ο Νίκος Κοτζιάς δεν πρόκειται να δεχθεί οποιαδήποτε συμφωνία δεν είναι erga omnes και δεν προϋποθέτει την ολοκλήρωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης πριν την εισδοχή της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η δημόσια υπεράσπιση Καμμένου από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο για το ταξίδι του στο Μονακό και για τον τρόπο που επέλεξε να απαντήσει στους επικριτές του μέσω twitter ούτε και το ότι στενοί συνεργάτες του υπουργού Άμυνας δηλώνουν βέβαιοι πλέον στο “Politik” ότι δεν πρόκειται να ρίξει την κυβέρνηση.

Νέα διανομή υπερπλεονάσματος

Από εκεί και πέρα, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να προχωρήσει σε διανομή του υπερπλεονάσματος- ο ίδιος αισιοδοξεί ότι θα τα καταφέρει και φέτος- στο τέλος του έτους και παλεύει την επιστροφή της 13ης σύνταξης, έστω για τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα.

Αυτά τα δύο, σε συνδυασμό με την αύξηση του κατώτατου μισθού και τις φοροελαφρύνσεις 700 εκατομμυρίων ευρώ, αποτελούν τα πρώτα όπλα που ρίχνει στο τραπέζι ο πρωθυπουργός προκειμένου να αντιστρέψει το κλίμα.

Αυτό σημαίνει ότι προϊόντος του χρόνου και με βάση τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας θα ακολουθήσουν κι άλλα “δωράκια” στο εκλογικό σώμα.

 

Top
Enable Notifications OK No thanks