-
Αρχική > Απόψεις > Καστοριά: που θα φτάσει ο πληθυσμός της τελικά; (Γράφει ο Αριστείδης Ρούνης,)

Καστοριά: που θα φτάσει ο πληθυσμός της τελικά; (Γράφει ο Αριστείδης Ρούνης,)

Είναι γεγονός ότι η παγκόσμια μετάδοση του ιού COVID-19, ως ζήτημα ασφάλειας της ανθρώπινης υγείας εξακολουθεί να απασχολεί την διεθνή κοινή γνώμη και ιδιαιτέρως την περιοχή της περιφερειακής ενότητας Καστοριάς

, με άσχημες μνήμες από το πρώτο μισό του τρέχοντος έτους.Παράλληλα, ήδη γνωστέςανά τον κόσμο είναι η ένδεια και η ασιτία, που δεν εντοπίζονται πλέον μόνοστην Αφρικάνικη ήπειρο, αλλά σε διάφορες γωνιές του πλανήτη μας. Τοζήτημα όμως, το οποίο ανάγεται συχνά σε σοβαρό πρόβλημα, είναι το γνωστό «δημογραφικό ζήτημα», που ειδικότερα στην Ελλάδα και στην Καστοριά, είναι εδώ, υπάρχει και θα συνεχίσει να επηρεάζει αυτή την περιοχή.

 

Όταν κάποιο άτομο επιθυμήσει να ασχοληθεί με την μια όψη αυτού του θέματος, αυτή της μείωσης του πληθυσμού, είναι πασιφανές ότι, η Καστοριά αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Και αυτό συμβαίνει στην ακριτική αυτή περιοχή της Ελλάδας, καθώς το ισοζύγιο γονιμότητας – θνησιμότητας διαθέτει αρνητικό πρόσημο. Με άλλα λόγια, ο αριθμός των γεννήσεων είναι διαμετρικά αντίθετος από τον αντίστοιχοτων θανάτων. Υφίστανται αρκετοί λόγοι που υπάρχει αυτό το αριθμητικό δεδομένο, όπως το γήρας του πληθυσμού, καθώς και η μείωση της δημιουργίας οικογενειών, με αποτέλεσμα την μείωση των γεννήσεων και την εκ του λογικού συμπεράσματος, αύξηση των θανάτων. Ως απόρροια αυτού, οι κοινότητες κυρίως του πρώην Νομού, αλλά και η πρωτεύουσα του Καστοριά, οδεύουν προς μια δημογραφική συρρίκνωση, που επιδρά αρνητικά στην οικονομική ζωή της.

 

Καταλήγοντας, αξιολογώντας όλα τα υφιστάμενα δεδομένα, προκύπτει ότι το «δημογραφικό», αποτελεί ένα πρόβλημα που ήρθε στη χώρα, αλλά και στην Καστοριά για να παραμείνει. Θα είναι πολύ δύσκολο ο πληθυσμός να ακολουθήσει την οδό της «αύξησης», καθώς πλην συγκλονιστικής αλλαγής, όχι μόνο δεν αναμένεται κάποια θετική ένδειξη, αλλά η περιοχή είναι «προ των πυλών» σε ιστορικό πληθυσμιακό χαμηλό. Η ελπίδα όμως, πεθαίνει πάντοτε τελευταία, και ίσως στο μέλλον πραγματοποιηθούν ενέργειες διάσωσης του ανθρώπινου πληθυσμού της περιοχής, ώστε να μην γράφτουν «μαύρες σελίδες» στην ιστορία της πανέμορφης αυτής περιοχής.

Φοιτητής του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Top
Enable Notifications OK No thanks