-
Αρχική > Συνεντεύξεις > Πρόεδρος συλλόγου Eστίασης Καστοριάς  Άγγελος Γεωργιάδης : « Aυτό που προέχει αυτή τη στιγμή, είναι η επιβίωση των επιχειρήσεων μας, που έχουν πληγεί σε μέγιστο βαθμό από την πανδημία Εφημεριδα Ν.Κ. Δώρα Κωτσοπούλου ».  

Πρόεδρος συλλόγου Eστίασης Καστοριάς  Άγγελος Γεωργιάδης : « Aυτό που προέχει αυτή τη στιγμή, είναι η επιβίωση των επιχειρήσεων μας, που έχουν πληγεί σε μέγιστο βαθμό από την πανδημία Εφημεριδα Ν.Κ. Δώρα Κωτσοπούλου ».  

Γονάτισαν τουρισμός και εστίαση: Στην Καστοριά η μεγαλύτερη πτώση τζίρου στην εστίαση.

Σε δεινή θέση οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης της ΠΕ Καστοριάς  λόγω της πανδημίας, με τον κλάδο να μετρά βαριές απώλειες στην περιοχή. Αποκαρδιωτικά τα νούμερα, κάνουν λόγο για δραματική «βουτιά» εσόδων και επαγγελματικού έργου σε διάστημα ενός χρόνου.

Σύμφωνα με τον ετήσιο κύκλο εργασιών επιχειρήσεων στον κλάδο των υπηρεσιών εστίασης, την περίοδο 2019/202 ,Στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς: 428 επιχειρήσεις με μεταβολή του κύκλου εργασιών από το 2019 στο 2020) στο 41,3%.

Με μελανά χρώματα περιέγραψε σε μια αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΙΡΙΑ  την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο της εστίασης ο Πρόεδρος συλλόγου Eεστίασης Καστοριάς  Άγγελος Γεωργιάδης  «Aυτό που προέχει αυτή τη στιγμή, είναι η επιβίωση των επιχειρήσεων μας, που έχουν πληγεί σε μέγιστο βαθμό από την πανδήμια. Όσο δύσκολο και αν είναι να διαχειριστούμε μια τέτοια κατάσταση, οφείλουμε να κοιτάμε μπροστά και να δημιουργήσουμε ένα πλάνο ανάπτυξης», δήλωσε μεταξύ άλλων .

 

 Πολύ πρόσφατα δημοσιεύτηκαν τα ονόματα των επιχειρήσεων που κατάφεραν να προκριθούν για την οικονομική ενίσχυση από το πρόγραμμα της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Παρόλο που υπάρχουν λιγοστά ονόματα κάποιων εστιατορίων και ψησταριών, γενικότερα φαίνεται ότι ο κλάδος της εστίασης δεν έτυχε της υποστήριξης που θα περίμενε και θα χρειαζόταν. Πώς το σχολιάζετε, που οφείλεται και τι θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά κατά την γνώμη σας

 

O κλάδος της εστίασης είναι σαφώς δυσαρεστημένος από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αφού εξαιρέθηκαν οι περισσότερες των επιχειρήσεων μας. Eίχαμε κάνει τις παρεμβάσεις μας και προτείναμε λύσεις, που εφαρμόστηκαν και σε άλλες περιφέρειες, αλλά δεν έγιναν δεκτές. Aν το μέγιστο ποσό της επιδότησης ήταν χαμηλότερο, θα μπορούσαν να λάβουν βοήθεια περισσότερες επιχειρήσεις και πραγματικά θα ήταν σωτήριο. Επίσης θα μπορούσε να μπει ένα ποσοστό χρηματοδότησης σε κάθε κλάδο χωριστά, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του. Όλα αυτά τα έχουν εφαρμόσει και άλλες περιφέρειες, βοηθώντας σημαντικά και με μεγάλη ευστοχία. Ωστόσο διαπιστώσαμε μια άρνηση για πιο δίκαιη μεταχείριση ενός σημαντικού κονδυλίου για την περιοχή μας .

Η Καστοριά μας προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να αναπτύξει τον τουριστικό τομέα σαν αναπτυξιακή προοπτική. Σαν κλάδος που αποτελεί βασικό κομμάτι μιας τέτοιας στρατηγικής, έχετε σχεδιάσει κάποιο συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας και ανάπτυξης και αν ναι ποιο είναι αυτό;

 

Κ Κωτσοπούλου , Aυτό που προέχει αυτή τη στιγμή, γνωρίζετε πολύ καλά οτι είναι η επιβίωση των επιχειρήσεων μας, που έχουν πληγεί σε μέγιστο βαθμό από την πανδήμια. Όσο δύσκολο και αν είναι να διαχειριστούμε μια τέτοια κατάσταση, οφείλουμε να κοιτάμε μπροστά και να δημιουργήσουμε ένα πλάνο ανάπτυξης. Yπάρχουν σκέψεις και ιδέες, που μπορούν να προσφέρουν έξτρα κίνητρα στους υποψήφιους επισκέπτες να έρθουν στην Καστοριά. H ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού, η προβολή και διάθεση των τοπικών προϊόντων, η φιλοξενία και οι διάφορες εκδηλώσεις που μπορούν να καθιερωθούν και να γίνουν θεσμούς, είναι μερικά σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση . Ωστόσο αυτό που προέχει είναι η επόμενη μέρα να μας βρει με όλες τις επιχειρήσεις ανοιχτές, χωρίς καμία απώλεια.

Πολύ συχνά ο κλάδος της εστίασης φαίνεται να αιφνιδιάζεται από αποφάσεις που λαμβάνονται είτε σε τοπικό είτε σε εθνικό επίπεδο και να της επιβάλλεται ένα πλαίσιο λειτουργίας χωρίς καν να ερωτηθεί. Ο συνασπισμός και η δραστηριοποίηση σας μέσα από τον συνδικαλιστικό φορέα σας έχει φέρει κάποια διαφορετικά αποτελέσματα και ποια είναι αυτά;

H αλήθεια είναι ότι ο κλάδος μας όντως υστερούσε όλα αυτά τα χρόνια στον τομέα της εκπροσώπησης του από τα συνδικαλιστικά του όργανα. Ωστόσο μέσα απο την πανδημία και στην αρχή αυτής, “Εκφράστηκε” η ανάγκη να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, δημιουργώντας έναν φορέα, που θα οδηγούσε την εστίαση στην απόκτηση του ειδικού βάρους που της αναλογεί. Είναι το estiasigreece, που με έντονη δραστηριότητα, άμεσες και στοχευόμενες παρεμβάσεις, επαφές με αρμόδια υπουργεία, προσπαθεί συνεχώς να λύσει τα προβλήματα και τις αστοχίες που προκύπτουν στην διάρκεια της πανδημίας, αλλά και να δούμε την επόμενη μέρα. Είμαστε ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότες της χώρας, έχουμε μεγάλη συμμετοχή στο AEΠ, θέλουμε τον ανορθολογισμό του κλάδου μας και απαιτούμε στήριξη από την πολιτεία.

 

 Στην μετά κορονοιού εποχή υπάρχουν φόβοι ότι πολλές επιχειρήσεις του κλάδου σας δεν θα μπορέσουν να ξαναλειτουργήσουν. Τι πιστεύετε εσείς ότι θα γίνει και πώς νομίζετε ότι πρέπει να κινηθούν όλοι οι φορείς για να ανταπεξέλθετε αυτής της κρίσης;

 

Oι φορείς γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για να κρατήσουν την εστίαση ζωντανή. Όπως επίσης ξέρουν και τις συνέπειες της μη στήριξης αυτής. Επομένως υπάρχουν δεδομένα και συνέπειες. Ως αναφορά την επόμενη μέρα, τα δεδομένα είναι υπερβολικά δύσκολα και δυστυχώς δεν ξέρουμε πόσοι από εμάς θα καταφέρουμε να σταθούμε όρθιοι. Oι άνθρωποι της εστίασης όμως είμαστε από την φύση μας αισιόδοξοι και δυνατοί, με ιδιαίτερες αντοχές και θέλω να πιστεύω ότι η αυριανή μέρα θα μας βρει όλους σε θέση να υπερασπιστούμε το καθήκον μας, που δεν είναι τίποτα άλλο από το να κάνουμε τους πελάτες μας, τους ανθρώπους μας , να περνάνε όμορφα… Μας λείπετε!!!

Top
Enable Notifications OK No thanks