-
Αρχική > Απόψεις > Καταρρέει ο πολιτισμός στην περιοχή μας  Μενδρεσές και Τζαμί και πολλά ακόμη μνημεία παραμένουν  αναξιοποίητα ( Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ Δώρα Κωτσοπούλου )

Καταρρέει ο πολιτισμός στην περιοχή μας  Μενδρεσές και Τζαμί και πολλά ακόμη μνημεία παραμένουν  αναξιοποίητα ( Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ Δώρα Κωτσοπούλου )

  Τα πολιτιστικά μνεία της Καστοριάς μέσα από αυτά ο Μενδρεσές και  το Τζαμί,  ήρθαν πολλές φορές στο επίκεντρο συζητήσεων . Πρόκειται  για ένα  χιλιοειπωμένο  θέμα που διαιωνίζεται, από δημοτική σε δημοτική θητεία, δίχως την παραμικρή θαρραλέα κι αποφασιστική αξιοποίηση των.  

 

Η αλήθεια είναι πως εμπεριέχει τόσο υψηλό βαθμό αντιπαραθέσεων, ώστε κανείς πολιτικός -που σέβεται στοιχειωδώς τον τίτλο του- δεν δέχεται να εμπλακεί σε αυτό. Ακολουθεί συνετά την πολιτική του ‘άστο και βλέπουμε’ με την ελπίδα ο πανδαμάτωρ χρόνος κάποια στιγμή να επέμβει και να κάνει αυτά τα ετοιμόρροπα κτηριακά μνημεία να καταρρεύσουν, λύνοντας έτσι το πρόβλημα από μόνο του.

Κι όμως Μενδρεσές και Τζαμί και κάποια ακόμη μνημεία, , στέκουν στην θέση τους αιώνες τώρα και προκαλούν. Κατέχουν περίοπτες θέσεις μέσα στον αστικό ιστό της πόλης και παρ’ όλα αυτά παραμένουν νεκρά και αναξιοποίητα. Μέχρι που θα τραβήξει άραγε αυτή η ιστορία;

Η ορθότερη λύση κατά την ταπεινή μου άποψη θα ήταν να αξιοποιηθούν άμεσα σαν πολιτιστικά κέντρα. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφορτιζόταν νόμιμα ως θρησκευτικά σημαινόμενα και θα καθίσταντο χρήσιμα για την σύγχρονη καστοριανή κοινωνία.

Οσο παραμένουν σε αυτή την αδικαιολόγητα διαιωνιζόμενη κατάσταση αδράνειας ενέχουν τον κίνδυνο αργά ή γρήγορα να εμφανιστεί ένα γκρουπ μωαμεθανών -νομίμων κατοίκων- της περιοχής που να διεκδικήσει την ανακατασκευή τους και την λειτουργία τους στον πρωτότυπο, αρχικό τους ρόλο. Αυτόν για τον οποίο δηλαδή και κατασκευάστηκαν.

Οι τοπικές αρχές  οφείλουν  να περάσουν  αλώβητα και ατόφια ΟΛΑ τα ιστορικά της δεδομένα και στοιχεία που κατάφεραν να φθάσουν έως τα χέρια μας στις επερχόμενες γενιές.

Η ιστορία αυτού του τόπου δεν είναι μικρή. Παρέλασαν από εδώ πάρα πολλοί λαοί και πολιτισμοί κι ο καθένας έθεσε το λιθαράκι τους. Αυτούς τους εναπομείναντες πολιτισμούς  έχουμε ιερή υποχρέωση να διασώσουμε και να τους μεταφέρουμε στις επόμενες  γενιές!

 

Top
Enable Notifications OK No thanks