-
Αρχική > Τοπικά νέα > Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2023

Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2023

Εισφορά αλληλεγγύης: Το 2023 σχεδιάζει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογουμένους με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ

 

. Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε να μην ικανοποιήσει το αίτημα των δικαστικών λειτουργών για κατάργηση της εισφοράς από το 2022, με το αιτιολογικό ότι και για το έτος αυτό ισχύει η ρήτρα διαφυγής από τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, η οποία έχει σκοπό την εφαρμογή εκτάκτων και προσωρινών μέτρων εισοδηματικών ενισχύσεων και φοροαπαλλαγών μόνο υπέρ των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί οικονομικά από την υγειονομική κρίση. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την ίδια πηγή, τυχόν κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για τους μισθωτούς του Δημοσίου και για τους συνταξιούχους δεν θα μπορούσε να γίνει δεκτή από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Απάντηση…

«Εχουμε την πρόθεση να καταργήσουμε την ειδική εισφορά αλληλεγγύης όχι το 2022, διότι είναι αντίθετο με τη ρήτρα διαφυγής, αλλά το 2023 εφόσον υπάρχει δημοσιονομικό χώρος», ανέφερε χθες αρμόδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών. Η ίδια πηγή αναφερόμενη στην προειδοποίηση των δικαστικών λειτουργών ότι θα προσφύγουν στα δικαστήρια αμφισβητώντας τη συνταγματικότητα της επιβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης μόνο στους μισθωτούς του Δημοσίου και τους συνταξιούχους επεσήμανε ότι «οποιαδήποτε προσφυγή θα δυσχεράνει τις όποιες αποφάσεις, προσφυγές στη Δικαιοσύνη για τέτοια θέματα δεν διευκολύνουν τις αποφάσεις μας».

Σημειώνεται ότι πρόσφατα η κυβέρνηση έγινε αποδέκτης προειδοποίησης από τους δικαστικούς λειτουργούς ότι η συνέχιση της επιβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης μόνο στους μισθωτούς του Δημοσίου και τους συνταξιούχους είναι αντισυνταγματική κι ότι αν η επιβολή της συνεχιστεί και το έτος 2022, τότε θα βρεθεί αντιμέτωπη με δικαστικές προσφυγές για την κατάργησή της και, ουσιαστικά, με διεκδικήσεις επιστροφής των επιβληθέντων ποσών αναδρομικά από την 1η-1-2021. Η προειδοποίηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία διότι εάν οι δικαστικοί καταθέσουν προσφυγές στα δικαστήρια κατά της συνταγματικότητας της επιβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης μόνο στους μισθωτούς του Δημοσίου και τους συνταξιούχους, τότε θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι προσφυγές θα γίνουν δεκτές και το Δημόσιο θα κληθεί να εκτελέσει δικαστικές αποφάσεις για έντοκη επιστροφή αναδρομικών ύψους τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ!

 

ΕΤ

Top
Enable Notifications    OK No thanks